KRIZA KAPITALA -UMJETNOST KRIZE

Predstavom 'Sutra' otvoren BITEF

16.09.2009 u 09:25

Bionic
Reading

Predstavom "Sutra" redatelja Sidija Larbija Cherkaouija, obilježenom nastupom tibetanskih svećenika iz samostana Shaolin i u produkciji londonskog teatra Sadler's Wels, u utorak navečer u beogradskom centru "Savi" otvoren je 43. BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival)

Na festivalu, koji se održava do 26. rujna o temi "Kriza kapitala - umjetnost krize", bit će izvedeno devet predstava u odabiru teatrologa Jovana Ćirilova i redateljice Anje Suše, a za 20. rujna najavljen je nastup zagrebačke trupe "Bacači sjenki" s predstavom "Odmor od povijesti".

Predstava, čiji su autori koncepta, scenarija i režije Boris Bakal i Katarina Pejović, prvi je dio trilogije "Proces Grad", inspirirane romanom "Proces" Franza Kafke i njegovim filozofskim i političkim posljedicama.

Premijerno je izvedena u Zagrebu u travnju 2008. u knjižnici "Bogdana Ogrizovića" i od tada je prikazana više od 20 puta u Zagrebu, te u Sarajevu gdje je na 48. festivalu MESS-u 2008., u sklopu kompletne trilogije, osvojila nagradu "Avazov zmaj".

"Bacači sjenki" su također nastupali na 41. BITEF-u 2007., kad su osvojili specijalnu nagradu za predstavu "Ex-pozicija".

Ovogodišnji festival otvorio je njemački dramaturg Roland Schimmelpfennig, koji je i član međunarodnog žirija BITEF-a.