NOVA SEZONA

Antičke drame u riječkom HNK

11.09.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Središnja tema ovogodišnje sezone Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke bit će antička drama u suvremenom iščitavanju, a na programu će biti 13 premijera u svim umjetničkim granama, najavila je intendantica Nada Matošević

Novost u riječkome HNK ove je godine "KamovFest", festival u povodu 100. godišnjice smrti toga riječkog književnika. Sastojat će se od dramske premijere djela "Da je proklet Kam", koje je po motivima Kamovljeva stvaralaštva osmislio i režirat će ga Lary Zappia, zatim od baletne predstave, okruglog stola i večeri poezije. "Namjera je afirmirati ime Kamova te da ta manifestacija postane tradicionalna", rekla je Matošević.

U ovogodišnju sezonu uvode se i subotnje matineje u kazališnome foajeu s nastupima komornih sastava HNK.

Premijere Hrvatske drame u sezoni 2009./2010. su drama "Med+pepeo/Iznad ponora", francuskog redatelja Francois-Michela Pesentija, po tekstu koji je napisao on u suradnji s Christelle Harbonn po motivima starogrčkih tragedija. Slijede Aristofanova komedija "Lizistrata", u režiji Mađara Roberta Alfoldija, i "Opća bolnica" bugarskog dramatičara Hriste Bojčeva u režiji slovenskog redatelja Matjaža Latina.

Talijanska drama premijerno će izvesti crnu komediju Sergija Belbela "Brutta (Ružna)", redatelja Tonija Cafiera, multimedijalnu predstavu Gorana Lelasa "Somewhere city" i komediju Mire Gavrana "Sve o ženama" u režiji Neve Rošić.

Opera otvara sezonu 3. listopada premijerom komične opere "Casanova u Istri" Alfija Kabilja u režiji Krešimira Dolenčića. Ozren Prohić je redatelj druge operne premijere sezone "Adriana Lecouvreur" Francesca Cilea, a Damir Zlatar Frey režirat će "Luciu di Lamermoor" Gaetana Donizettija.

Baletne premijere bit će "Daphnis i Chloe" Mauricea Ravela, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, te autorska večer koreografa i redatelja Patricka Delcroixa.