SAGA IZ HRVATSKE

Velik uspjeh Tene Štivičić u londonskom kazalištu

02.10.2014 u 11:22

Bionic
Reading

U svoju posljednju sezonu na čelu National Theatrea, Nicholas Hytner uvrstio je i praizvedbu novog dramskog teksta Tene Štivičić '3 zime', koja će biti predstavljena u prosincu

U predstavi '3 zime'Tena Štivičić ispisuje obiteljsku sagu koja se proteže kroz cijelo stoljeće. Od ostataka monarhije do komunizma i demokracije, od rata do ulaska u EU, u Hrvatskoj od 1945. do 2011., obitelj Kos se svađa, miri, zaljubljuje i odljubljuje.

Zgrada u centru Zagreba svjedočila je odrastanjima četiriju generacija obrazovanih i neovisnih žena. Obitelj se ponovno okuplja za Lucijino vjenčanje, a Alisa saznaje da je njen budući šogor otkupio nekoć nacionaliziranu kuću. Za mladenku je taj čin poželjan napredak, a njena sestra to doživljava kao čistu pohlepu. Sudjelovanje u svađi i zauzimanje strana u toj bitci, njihovim roditeljima bila je kap koja je prelila čašu.

U novoj drami autorica kreira portret eklektične obitelji koju na okupu drži jedino nagon za preživljavanjem.

Štivičić će biti prva hrvatska autorica čiji će djelo biti praizvedeno u National Theatreu. Predstavu je režirao Howard Davies, trostruki dobitnik nagrade Olivier (za predstave 'All My Sons', 'The Iceman Cometh' i 'The White Guard').