OLIVER FRLJIĆ:

'Na poziciju intendanta nisam došao zbog materijalne koristi'

24.09.2014 u 08:58

Bionic
Reading

Nova uprava Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca u Rijeci, predvođena intendantom Oliverom Frljićem, prvi put je organizirala razgovor s publikom u gledalištu kazališta, nazivajući je 'petim ansamblom' HNK

Na ovaj način, rekao je Frljić, željeli smo proširiti način komunikacije s publikom, da se on ne odvija samo kroz predstave i promidžbeni materijal.

Na prvi susret je došlo 60-ak gledatelja koji su postavljali pitanja te su izražavana visoka očekivanja od djelovanja nove uprave riječkog HNK.

Teatrolog i nekadašnji intendant riječkog HNK Darko Gašparović upitao je hoće li se jačati djelovanje Hrvatske drame, uz ocjenu da je ona, pod prijašnjom upravom, doživjela umjetnički i repertoarni pad te da su bili preferirani operni i glazbeni program.

Glavni dramaturg HNK i budući ravnatelj Opere Marin Blažević ocijenio je da je operni program u većini, u izvedbenom smislu, na način na koji se režiralo i pjevalo, više djelovao kao devastiran nego kao je preferiran. Blažević je istaknuo da se za dvije sezone planira povećanje premijera Hrvatske drame na sedam u sezoni, odnosno za dvije više nego do sada.

Na pitanje o mogućim ponovnim izvedbama uspješnijih predstava iz prošlih sezona, Frljić je kazao da je to vrlo teško izvedivo samo s jednom kazališnom scenom.

Teško je u program uvrstiti dovoljan broj repriza aktualnih predstava u situaciji u kojoj se mora postaviti do pet premijera po ansamblu tijekom sezone, rekao je.

Na pitanje o namjerama rekonstrukcije legendarne predstave 'Vježbanje života', Blažević je kazao kako postoje velike mogućnosti da se postavi za kraj druge sezone. Sada se intenzivno raspravlja o tome ostaviti li predstavu u većini kakva je bila izvorno ili posegnuti za radikalnijim dramaturškim rješenjima, dodao je.

Redatelj i dramaturg Zvonimir Peranić pohvalio je novu upravu zbog transparentnosti djelovanja, ali i upitao hoće li isti kriterij - kao za Nadu Matošević Orešković, kada je smijenjena s mjesta dirigentice u operi 'Evgenij Onjegin' zbog sumnji u nepravilnosti u radu kao intendantice - vrijediti i za Magdalenu Lupi Alvir, novu ravnateljicu Hrvatske drame.

Naime, ustvrdio je Peranić, ona je sudjelovala u nezakonitom utemeljenju dramskog učilišta u Rijeci prije nekoliko godina.

Blažević je kazao da ne zna za taj slučaj, dodavši da svakodnevno pronalaze nove slučajeve nepravilnosti, pa i nezakonitosti rada prošle uprave.

Ovom prigodom je najavljeno da je premijera opere 'Evgenij Onjegin' prebačena na početak prosinca, a da se o konačnim detaljima autorskog tima još pregovara te će informacije o tome biti dostupne za nekoliko dana.

Intendant riječkog HNK Oliver Frljić je rekao kako na ovu poziciju ni on ni Blažević nisu došli zbog materijalne koristi jer, kako je ustvrdio, na ovaj način zarađuju manje nego što bi to mogli svojom dosadašnjom redateljskom i dramaturškom aktivnošću.

Osjećam neku vrstu duga prema Rijeci jer je ovdje predstavom 'Turbofolk' počela moja međunarodna karijera te mi je ova pozicija potrebna da bih imao duhovnu satisfakciju, naveo je.

U razgovoru s publikom sudjelovali su i ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian, a ona je pozvala publiku da što više dolazi na predstave ovog ansambla, te ravnatelj Baleta Ronald Savković