VELIKO FINALE PIF-A

Mudra i vesela 'Kabanica' na dar vjernoj publici

20.09.2014 u 12:07

Bionic
Reading

Na samom kraju 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka - PIF-u, organizatori časte svoje vjerne gledatelje besplatnom izvedbom predstave 'Kabanica' studenata UAOS-a, u 20 sati na Sceni Travno

Predstava 'Kabanica' nastala je kao je završni rad studenata pete godine glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku te nam donosi u Hrvatskoj zapostavljenu izvedbenu formu lutkarske predstave za odrasle. Odabir poznate Gogoljeve pripovijesti potaknut je dubinom, čistoćom rečenice, silinom atmosfere i živopisnim likovima.


Priča je to o skromnom titularnom savjetniku Akakiju Akakijeviču kojeg mehanizam bezlične svakodnevice i ljudske surovosti postavlja u bezizlaznu situaciju. Jačina nametnutih normi, obrazaca ponašanja i ustaljenosti, dovodi do dehumanizacije društva (lutke/odjeća/predmeti) spram neprilagođenog pojedinca (živi glumac), jedinog čovjeka među njima. Zvučnost Gogoljevih rečenica potaknula je animaciju riječi i zvuka i dala studentima mogućnost dočaravanja snažnih atmosfera i događaja.

'Diplomska predstava studenata glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku mudro je zaigrana i odlično animirana scenska igra, koja na pametan način stapa mladenaštvo i zrelost te sadržajni pesimizam i izvedbeni optimizam. Ujedno ukazuje na beskrajne mogućnosti lutkarstva koje je davno nadraslo paravane, dvodimenzionalnu igru i 'roštiljanje' štapnim lutkama', rekla je kritika o predstavi.

Predstavu 'Kabanica' pogledajte u 20 sati na Sceni Travno u sklopu završne svečanosti 47. PIF-a, kad će biti proglašeni i najbolji na ovogodišnjem PIF-u. Završna svečanost PIF-a dar je organizatora festivala svim vjernim gledateljima koji su minulih pet dana dupkom punili kazališne dvorane i ovacijama ispraćali gledatelje.

Zadnji dan 47. PIF-a otvara 'Bambi' u 11 sati u svom matičnom ZKL-u. Nakon što se Disneyjev crtić 'Bambi' svima duboko urezao u pamćenje, ZKL se odlučio vratiti izvorniku Felixa Saltena, stavivši naglasak na očaranost, bezazlenost, upornost, nježnost, dražest, radost, oduševljenje i prijateljstvo. Nakon 'Bambija' na posljednjoj ovogodišnjoj lutkarskoj radionici u EtnoArt galeriji možete napraviti marionete od papira.

U isto vrijeme u Centru Cvjetno teatar Puna kuća u suradnji sa Scenom Amadeo predstavlja 'Ogledalce, ogledalce... ili o mački koja je mislila da je pas i psu koji je mislio da je mačka'. Predstava priča priču o tri siromašne sestrice, njihovom psu i mački.

Prije same završne svečanosti, u 18:30 sati na Cvjetnom trgu predstavljaju nam se najmlađe lutkarske snage na 'Malim lutkarima na 47. PIF-u'.