NAJMANJE 840.000 KUNA

Bivša intendantica riječkoga HNK-a zatajila dug

18.09.2014 u 20:29

Bionic
Reading

Nakon izvršenog uvida nove uprave HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci utvrđeno je kako postoji najmanje 840.000 kuna dugovanja koji nisu bili prikazani u proteklim izvješćima o poslovanju kazališta

Uvidom nove uprave HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci u dio sklopljenih ugovora o autorskom radu te započetom financijskom analizom poslovanja bivše uprave, utvrđeno je da postoji najmanje 840.000 kuna obaveza prema potpisanim ugovorima o autorskom radu, a taj iznos dosad nije prikazivan u proteklim izvješćima o poslovanju kazališta, priopćeno je danas iz Grada Rijeke, osnivača kazališta.


Taj iznos kao dodatna zaduženja kazališta koja treba platiti temeljem odrađenih poslova nije prikazan ni u posljednjem šestomjesečnom izvješću ni u prethodnim izvješćima te je na taj način obmanuto Kazališno vijeće i grad Rijeka kao osnivač, navodi se u priopćenju.

Nova je uprava s rezultatima dosadašnje analize upoznala Kazališno vijeće, a kako taj postupak nije dovršen, jer je analiziran tek dio dokumentacije, postoji bojazan da će dodatkom mogućih obveza druge vrste, ukupne dosad neprikazane obveze kazališta biti veće, navedeno je.

U priopćenju, koje potpisuje pročelnik Ureda gradske uprave za kulturu Ivan Šarar i predsjednik Kazališnog vijeća Elvio Baccarini, Grad Rijeka odmah je postupio sukladno Naputku o otkrivanju, postupanju i izvješćivanju o nepravilnostima u upravljanju sredstvima proračuna, proračunskih i izvanproračunskih korisnika, odnosno, gradonačelnik je o slučaju obavijestio Ministarstvo financija te je započet postupak nadzora.

Nova uprava otkrila je ove podatke tijekom još uvijek nedovršene primoporedaje dužnosti od dosadašnje uprave, navedeno je.

U priopćenju se ističe da je u posljednjem šestomjesečnom izvješću HNK-a prikazan ukupni kumulativni gubitak kazališta za razdoblje od nekoliko proteklih godina od 2,65 milijuna kuna. Od tog iznosa, 341.236 kuna se odnosilo na gubitak iz prvog šestomjesečnog razdoblja 2014. godine.

Uprava je tada obrazložila da se taj polugodišnji gubitak odnosi na nenaplaćene dugove Grada Rijeke i drugih institucija koje sufinanciraju kazalište. Kazališno vijeće prihvatilo je izvješće, uzevši u obzir da grad, zbog otežanog punjenja proračuna, nije mogao ispuniti obveze prema kazalištu, ali i izraženo uvjerenje da će se taj dug, kao i dug drugih institucija, podmiriti.

Novi intendant HNK Ivana pl. Zajca je Oliver Frljić, koji je tu dužnost preuzeo 1. rujna od Nade Matošević Orešković, intendantice u dva protekla četverogodišnja mandata. Frljić je 10. rujna promijenio Nadu Matošević Orešković kao dirigenticu opere 'Evgenij Onjegin', čija se premijera priprema u koprodukciji sa zagrebačkim HNK-om za 14. listopada.

Nisu u pitanju umjetnički razlozi, kako je naveo u izjavi danoj zajedno sa svojim prvim suradnikom i glavnim dramaturgom u HNK-u, nego je riječ o 'prevenciji mogućeg ugrožavanja realizacije projekta zbog poslovanja prošle uprave'. Nakon toga je redatelj te opere, Mađar Robert Alfoeldi, napustio projekt.