NOIR-KIČ

'Škrip orkestra' premijerno u kazalištu Glej

10.09.2009 u 10:13

Bionic
Reading

Predstava 'Škrip Orkestra' bit će premijerno izvedena 16.rujna u kazalištu Glej u Ljubljani, u okviru festivala Ex Ponto

'Škrip Orkestra' autorski je prvijenac glumice i plesačice Jelene Rusjan. Koautori teksta su Jure Novak i Andreja Kopač. Kroz glazbeno-kazališnu formu, teme nasilja, osobne odgovornosti i izgubljenih djetinjstava isprepliću se s razigranom estetikom noir-kiča.

Inspiracija za predstavu potekla je iz šarolikog spektra - od mračne McDonaghove drame 'Pillowman' i H.C. Andersena do Tim Burtona, poznatih dječjih pjesmica te beskompromisnog panka. U okviru kazališnog projekta nastala je glazbena grupa, koja ne može zanijekati svoje kazališne korijene.

Ključna osobina 'Škrip Orkestra' je zaoštreni odnos lepršavih pop melodija i ozbiljnog, gotovo mučnog sadržaja, preko kojeg se postavlja pitanje odgovornosti svakog pojedinca (pa i autora) za njegov društveni i kulturni habitat te traži mogućnost najučinkovitijeg načina umjetničkog izražavanja.

Glumačko-autorskom timu Barbare Krajnc, Ane Franjić i autorice Jelene Rusjan će se na sceni pridružiti i gošće - Andreja Kopač, Leja Jurišič, Urška Vohar i Neja Tomšič

Svečana premijera predstave najavljena je za 17. rujna, a reprizne izvedbe će se odigrati 18, 20. i 21. rujna s početkom u 20.00 sati u kazalištu Glej, najstarijem alternativnom teatru ovih prostora.