DUBRAVKA VRGOČ

Ostavila 3 milijuna u ZKM-u i došla na 8 milijuna minusa u HNK

10.09.2014 u 12:59

Bionic
Reading

Dubravka Vrgoč predstavila je svoju prvu sezonu u Hrvatskom narodnom kazalištu, a da se namjerava ozbiljno prihvatiti poslovanja te institucije, jasno je izrekla prvom rečenicom: Novo u sezoni je da sam postala intendanticom

Deset godina uspješnog poslovanja Zagrebačkog kazališta mladih pod ravnanjem Dubravke Vrgoč znači da je to kazalište ostavila u plusu od tri milijuna kuna. Nedavno postavljena na mjesto intendantice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Vrgoč je tamo zatekla obaveze od oko osam i pol milijuna kuna te samo 250 tisuća kuna na računu. Predstavljanje sezone Vrgoč je efektno započela brojkama, ne bi li poentirala da jedva čeka početak rada kazališta kako bi prestali 'negativistički napadi' na nju i kazalište. Spomenula je medijske napise oko poništenja natječaja za njezine suradnike (ravnatelje Drame, Opere i Baleta) prije koji dan te odrješito kazala da ona nije raspisivala niti poništila natječaj. Kako bilo, u kazališnu jesen ulazi programom koji je do kraja godine dogovorila s bivšim vodstvom (v. d. intendantice bila je Sanja Ivić), a cilj im je izvoditi predstave kojima će napuniti gledalište. Kako bilo, njezin konkretniji program i suradnike još neko vrijeme nećemo doznati.

Popularizaciji i otvaranju HNK-a Vrgoč pristupa već inauguracijskim programom najavljenim za ovu subotu, a u režiji njezina višegodišnjeg suradnika, režisera Ivice Buljana. Otvaranje sezone osmišljeno je kao miks izvedbi triju ansambala i podijeljeno je u tri dijela. Baletni potpisuje koreograf Pavle Pećušak na glazbu Johanna Sebastiana Bacha. U drugom dijelu radnog naslova 'Savršena ljubav' članovi dramskog ansambla čitat će tekstove S. Miletića, B. Gavelle, M. Krleže, I. Andrića, A.G. Matoša, N. Tesle, D. Dragojevića i drugih koje je odabrao Vlaho Bogišić.

Manifestaciju zatvara nastup Orkestra HNK-a pod ravnanjem maestra Nikše Bareze. Koncert će biti posvećen skladatelju Richardu Straussu u povodu 150. obljetnice njegova rođenja, a na repertoaru bit će dijelovi Straussove komične opere 'Kavalir s ružom'. Barezina ideja bila je ta da nastupaju tri domaće operne dive, no dvije su u zadnji čas otkazale zbog bolesti, tako da je tek jutros potvrđen sastav u kojem će nastupiti.

Prva su dramska premijera su 'Razbojnici' Friedricha Schillera u režiji slovenskog redatelja Vite Taufera koja se u Hrvatskoj postavlja prvi put nakon 1978. godine. Dva lika odigrat će Bojan Navojec, a muškoj razbojničkoj družini pridružena je glumica Mirta Zečević koja uz Milana Pleštinu, Nikšu Kušelja, Damira Markovinu i Kristijana Potočkog nastupa i u bendu predstave.

Vrgoč je najavila da će se HNK sa svoja tri ansambla pridružiti ostalim kulturnjacima koje objedinjuje Trg maršala Tita, a koji će 30. rujna u povodu otvaranja muzičke akademije napraviti party dobrodošlice i veliki gradski kulturni tulum u režiji Anice Tomić.