'APSURDNI VAŠAR TAŠTINE'

Nakon četiri tužbe Snježana Banović dobila spor

02.09.2014 u 11:47

Bionic
Reading

Nakon četverogodišnjeg sudskog procesa dovršen je postupak Ane Lederer protiv Snježane Banović, koja se nakon četiri i pol godine brojnih ročišta na Kaznenom sudu u Zagrebu, osjeća - odlično

Tridesetog siječnja 2010., u Jutarnjem listu objavljen je tekst o nedodirljivosti tadašnje intendantice HNK-a Ane Lederer, koji je prenesen i na njihove internetske stranice: 'Odlazi li zajedno sa Sanaderima i 'računovotkinja' HNK?'.

HNK i Lederer podigli su tužbu za klevetu protiv autorice, a proces je 15. studenog okončan u korist tužene, prenosi Teatar.hr.

No tadašnja intendantica višestruko se žalila te je zadnji u nizu postupaka konačno okončan presudom u korist tužene Banović, na koju ne postoji mogućnost žalbe.

'Nasuprot tvrdnjama privatne tužiteljice Ane Lederer, pobijana presuda sadrži jasne i valjane razloge o svim odlučnim činjenicama, pa tako i o tome koji inkriminirani navodi iz spornog novinskog članka predstavljaju činjenične tvrdnje, a koji predstavljaju vrijednosne sudove', navedeno je u obrazloženju presude.

Redateljica i teatrologinja Snježana Banović nakon četiri i pol godine brojnih ročišta na Kaznenom sudu u Zagrebu, osjeća se – odlično.

'Mogu samo reći da se osjećam isto kao kad sam pisala tekst koji je bio predmetom tužbe: potpuno sigurna u sve navode koje sam iznijela. Iako je sud ustvrdio da je tekst vrlo kritičan, smatram da sam bila preblaga, u što su me uvjerili događaji koji su slijedili nakon objave u Jutarnjem listu i tužbe intendantice, ali i cijeloga kazališta.

Od teatrologinje njezina kalibra očekivala sam odgovor u vidu polemike, a ne tužbu koja nikome nije trebala - ni njoj ni HNK-u, ni meni. Mislim da je završnici procesa pridonijelo i to što je v. d. uprava HNK-a na čelu sa Sanjom Ivić odustala od besmislene tužbe te je Lederer ostala sama u tom apsurdnom vašaru taštine koji joj nije trebao te mislim da je ovo velik udarac za njezin financijski, ali i za socijalni kapital.

S druge strane, za mene je ovo poticaj za daljnje pisanje o sustavu koji se urušio njezinom zaslugom, ali i zaslugom onih koji su je postavili za intendanticu te ju tamo i održali puna dva mandata koja su za HNK i mnoge njegove umjetnike i djelatnike značila veliki korak unazad, kazala nam je Banović, koja ističe da je iz presude također jasno da je sud zaključio i da nešto ne valja u načinu rada Kazališnoga vijeća HNK-a što je također velika potvrda njezinu radu.

'No zbog toga i zbog brojnih drugih navoda iz presude, nema mjesta nikakvom trijumfalizmu s moje strane. Idemo dalje! To je jedino što mogu reći na kraju ove dugotrajne i besmislene gnjavaže', zaključila je teatrologinja.

Do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti komentar od bivše intendantice HNK-a Ane Lederer.