FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA

Pet majstorskih djela europskih i svjetskih redatelja

01.09.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Festival svjetskog kazališta u svom dvanaestom izdanju održat će se od 19. do 28. rujna u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), HNK i na Sceni Travno, te će i ove godine ugostiti pet majstorskih djela europskih i svjetskih redatelja, među kojima i svjetsku premijeru predstave 'Ti si moja sudbina (Otmica Lukrecije)', u režiji Angelice Liddell

Festival će 19. rujna u ZKM-u otvoriti 'Kralj Ubu' Alfreda Jarryja, u režiji britanskog redatelja Declana Donnellana, voditelja glasovite skupine Cheek by Jowl. Kultno modernističko djelo 'Kralj Ubu' bit će prikazano kao estetsko putovanje kroz 20. stoljeće, a gostovanje Declana Donnellana, nasljednika Petera Brooka i poznatog tumača Shakespearea i Čehova, značajan je iskorak za Festival, istaknuli su umjetnički ravnatelji Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan na konferenciji za novinare.

Starenje u zapadnoj civilizaciji problematizirat će slavna belgijska skupina Peeping Tom, već poznata zagrebačkoj publici. U HNK 21. i 22. rujna gostovat će njihova predstava 'Otac', u režiji Francka Chartiera. Radnja se odvija u dvorani staračkog doma s visokim zidovima, s naglaskom na razlici između stvarnosti i percepcije, koju određuju sjećanja i projekcije. Riječ je o 'nezaboravnom nadrealističkom eksperimentu' koji je dosad obišao sve veće teatarske festivale, najavljuju izbornici.

Višestruko nagrađivana predstava 'Ganeš protiv Trećeg Reicha' australskog 'Back to Back Theatrea' donosi politički teatar na Sceni Travno 24., 25. i 26. rujna. Scenarij predstave dnevnik je putovanja Švicarskom i Njemačkom u doba Drugog svjetskog rata, a propituje etičnost prisvajanja benignog drevnog simbola svastike koju je nacistički Treći Reich prekrstio u kukasti križ i najveći simbol zla.

Položajem žene u suvremenom svijetu bavit će se predstava 'Ti si moja sudbina (Otmica Lukrecije)' u režiji Angelice Liddell koju će 26. i 27. rujna u HNK u režiji Angelice Liddell izvesti španjolski Atra Bilis Teatro. Festival je ujedno koproducent predstave, koja će svjetsku premijeru imati upravo u Zagrebu 26. rujna. Predstava je inspirirana mitom o Rimljanki, vjernoj supruzi etruščanskoga generala Kolatina, a problematizira pad tiranina, simbola zlostavljanja koji trpe žene u rukama muškarca.

Njemački Resinenz Theater s Fassbinderovim 'Gorkim suzama Petre von Kant' zatvorit će Festival 28. rujna u ZKM-u. U režiji Martina Kušeja, reaktualizirani Fassbinderov klasični tekst, te će u 'uzbudljivom i zastrašujućem hororu' biti prikazana sasvim nova, radikalna vizija nasilja i okrutnih razočaranja nakon propasti jedne lude ljubavi.