ČETVRTA BURZA MREŽE

Kako danas djeluje nezavisna kazališna scena?

27.08.2014 u 05:24

Bionic
Reading

Četvrta Burza Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina okupit će u Zagrebu od 29. do 31. kolovoza u kazalištu Mala scena ukupno devet neovisnih kazališta s jednako toliko predstava kojima je cilj kroz predstavljanje svoje djelatnosti ukazati na važnost nezavisne scene na hrvatskom kazališnom nebu

'To je cijeli mali festival i jedina takva manifestacija te vrste u regiji koja okuplja kazališta iz različitih gradova, različitih estetika i područja ali s jednom poveznicom – da smo svi neovisna kazališta', kazala je na tiskovnoj konferenciji ravnateljica domaćina manifestacije Male scene Vitomira Lončar

Napomenula je da je od 150 kazališta u Hrvatskoj samo 31 registrirano dok je neovisnih kazališta 119 te ona pokrivaju većinu prostora - čak pedeset posto tržišta. Financiranje iz javnog proračuna, međutim, podijeljeno je u omjerima 0,7 posto za neovisnu scenu te 99,3 posto za registrirana kazališta, istaknula je. Za samu Burzu ove godine Grad Zagreb nije izdvojio ništa, dok je ministarstvo Burzu podržalo s deset tisuća kuna.

'Mi smatramo da mora postojati i javni i privatni sektor, ali i da tradicionalni način financiranja nije pošten te da nas dugoročno vodi u propast, jer se ne financiraju projekti i predstave nego isključivo papir registracije', istaknula je Lončar.

Stoga je jedan od ciljeva Burze pokazati vidljivost i prisutnost neovisnih kazališta u hrvatskom javnom prostoru i upozoriti na to da su ona diksriminirana bez obzira na široki raspon programa koji nude, te na taj način poticati ravnopravnu utakmicu na tržištu, kazala je.

Na ovogodišnjoj će Burzi sudjelovati Kazalište Planet Art (Zagreb), Lutkarski studio KVAK (Zagreb), Kazalište Tvornica lutaka (Zagreb), Teatar Naranča (Pula), Triko Cirkus Teatar (Zagreb), Kolektiv SKROZ (Zagreb), Teatar Tirena (Zagreb), Teatar Gustl (Zagreb) i Kazalište Mala scena (Zagreb)

Burza donosi sedam predstava za djecu do 11 godina starosti, od kojih su dvije namijenjene djeci najmanjeg jasličnog uzrasta i posebno pedagoški osmišljene.

Bit će prikazane predstave Kolektiva SROZ 'Priča o zvuku' 'Iglica' (Triko cirkus teatar) 'Smiješno čudovište' (Mala scena) 'Čudesna šuma' Kazališta Tvornica lutaka, 'Tikvići na selu - Priča o mlinu' Lutkarskog studija KVAK, te 'Preko grma, preko trna' Teatra Tirena, dok će Teatar Naranča izvesti predstavu 'Ljepotica i zvijer'

Dvije su predstave namijenjene odraslima, i upravo one Burzu ove godine i otvaraju i zatvaraju - 'Ritina škola' Kazališta Planet Art, kao prva predstava u programu, te 'Cabaret na crno' Gustl teatra, kao posljednja.

Mreža neovisnih kazališta i kazališnih družina nastala je u rujnu 2010. unutar udruge Kazališni epicentar kao inicijativa za ujedinjenje neovisne kazališne scene. Lončar je napomenula da je jedan od ciljeva pokazati da rad neovisnih kazališta 'nije 'ad hoc' rad, da se ne radi napamet' , već je duboko strateški utemeljen u njihovo djelovanje.