ZALJUBLJENIK U UMJETNOST

Preminuo kazališni redatelj Sulejman Kupusović

16.08.2014 u 17:18

Bionic
Reading

Bosanskohercegovački kazališni i televizijski redatelj Sulejman Kupusović preminuo je u subotu u Sarajevu u 63. godini. Narodno pozorište Sarajevo ali i bosanskohercegovačka kazališna scena u cjelosti su izgubili zaljubljenika u kazališnu umjetnost, velikog profesionalca i jednog od posljednjih kazališnih redatelja svoje generacije

Kupusović je diplomirao kazališnu, filmsku, TV i radio režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. U Zagrebu je diplomirao i filozofiju i komparativnu književnost.

Specijalizirao je kazališnu režiju u Varšavi i Krakovu 1986. a režirao je u kazalištima širom bivše Jugoslavije te u Rumunjskoj, Bugarskoj i Turskoj.

Predstave u Kupusovićevoj režiji gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Turskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji i Austriji.

Realizirao je desetak TV drama i nekoliko serija, te veliki broj dokumentarnih i glazbenih programa.

Najznačajnije redateljske postavke Sulejmana Kupusovića u Narodnom pozorištu Sarajevo su 'Kralj Lear', 'Propercije', 'Bjesnilo', 'Braća Karamazovi', 'Veliki vezir', 'Hrvatski faust', 'Jugoslavenska antiteza', 'Hasanaginica', 'Derviš i smrt', 'Tvrđava'

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim kazališnim i televizijskim festivalima.