VEČER NA PERISTILU

Zagrebačka filharmonija zatvara 60. splitsko ljeto

12.08.2014 u 20:13

Bionic
Reading

Zadnje večeri 60. splitskog ljeta, u četvrtak, na Peristilu će koncert održati Zagrebačka filharmonija, koja će pod dirigentskom palicom Dmitrija Kitajenka izvesti djela Korsakova, Čajkovskog i Ravela

Koncertna večer na Peristilu započet će egzotičnom simfonijskom pjesmom Šeherezada Nikolaja Rimski-Korsakova. Slijedi Talijanski Capriccio Petra Iljiča Čajkovskog, a Ravelovom Boleru pripao je završetak koncerta.

Zagrebačka filharmonija orkestar je 140-godišnje tradicije vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj. Vjerojatno je prvi simfonijski orkestar u domovini i jedan od najpoznatijih u ovom dijelu Europe, ističu u najavavi koncersta organizatori i navode da su njegovu povijest pisali dirigenti Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro pl. Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Kazushi Ono, Pavel Kogan, Alexander Rahbari i Vjekoslav Šutej.

Prošlu sezonu obilježilo je intenziviranje suradnje s maestrom Dmitrijem Kitajenkom, jednim od najvećih dirigenata današnjice, pobjednikom prvog natjecanja Herbert von Karajan, a kasnije dugogodišnjeg glazbenog ravnatelja Moskovske filharmonije. Njegovim djelovanjem kao umjetničkim savjetnikom Zagrebačke filharmonije, otpočela je nova era u povijesti orkestra obilježena novim umjetničkim poletom, zapaženim glazbenim postignućima, kao i velikim koncertnim i diskografskim projektima, navodi se.

Nakon koncerta će se održati svečanost dodjele festivalske nagrade 'Judita' za najveća umjetnička postignuća u dramskom i glazbenom programu 60. splitskog ljeta.