PREMIJERA U SPLITU

Mislav Čavajda kao idealan Othello

11.08.2014 u 09:48

  • +9

Othello na Splitskom ljetu

Izvor: Promo fotografije / Autor: HNK Split

Bionic
Reading

U Meštrovićevićevim Crikvinama – Kaštilcu u Splitu dramski ansambl HNK, kao posljednju premijeru 60. splitskog ljeta, premijerno je izveo tragediju Williama Shakespearea "Othello" u režiji Eduarda Milera, a zadovoljna publika je ansambl nagradila dugotrajnim pljeskom.

U naslovnoj ulozi nastupio je Mislav Čavajda, Nikola Ivošević igrao je Jagu, a Judita Franković Desdemonu.

Taj Shakespearov tekst je, po riječima redatelja, oštro ogledalo društva, i ovoga suvremenoga u kojem živimo. „Čavajda je idealan Othello, a za Nikolu s kojim sam radio već prije 30 godina znao sam da je idealan Jago. Nisam radio spektakl, nego sam ulazio u fine ljudske mehanizme, kako one manipulatora, tako i njegovog objekta“, izjavio je Miler prije ove premijere.

Dramaturginja i autorica adaptacije Žanina Mirčevska ističe kako je "Othello" precizna studija ljudskih mehanizama. "Preko naše predstave gledamo duh vremena. Živimo u prostoru i vremenu koje bismo mogli označiti kao nepodnošljivu lakoću svakojakih manipulacija koje padaju na plodno tlo upravo zbog stereotipiziranih razmišljanja i lijenosti kritičkog duha", kaže Mirčevska.

U predstavi su još glumili Nikša Arčanin koji je igrao ulogu Cassija, Marko Petrić u ulozi Roderiga, dok je Marjan Nejašmić Banić bio mletački dužd Lodovico. Lik mletačkog senatora Montana tumačio je Stipe Radoja, a senatora Brabantia, Desdemoninog oca utjelovio Stojan Matavulj. Predstava se igra u prijevodu Mate Marasa, Branko Hojnik je scenograf, kostimografkinja Jelena Proković, a svjetla je oblikovao Zoran Mihanović.

Reprize "Othella" su na programu u ponedjeljak, utorak i srijedu s početkom u 21 sat.