NOVA INTENDANTICA

Dubravka Vrgoč: 'Zaposlenici HNK ne moraju me se bojati'

24.04.2014 u 13:13

Bionic
Reading

Dugo su se lomila koplja oko novog izbora čelne osobe Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Nakon dugogodišnje vladavine intendantice Ane Lederer, izbor je pao na još uvijek aktualnu ravnateljicu Zagrebačkog kazališta mladih Dubravku Vrgoč koja je bila zajednički izbor ministrice kulture i zagrebačkog gradonačelnika. U intervjuu za Media servis 'U četiri oka' otkrila je što očekuje u zagrebačkom HNK-u i kakvo stanje ostavlja u ZKM-u. Poslala je poruku djelatnicima kojima će službeno postati nadređena 1. rujna

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu novoizabrana intendantica Dubravka Vrgoč pokušat će pozicionirati kao "prvo među prvima", poručila je u intervjuu za Media servis.

"I to u samom Gradu Zagrebu, u našoj državi, regiji i u Europi. Mislim da Hrvatsko narodno kazalište danas u 21. stoljeću Europi mora ponuditi jedno novo mišljenje, promišljanje teatra, teatar je za 21. stoljeće teatar koji će moći opstati u 21. stoljeću, koji će zajedno sa gledateljima i s umjetnicima znati prepričati neke priče, koje pripadaju našem vremenu", ističe Vrgoč.

Zajedno sa svojim budućim djelatnicima zalagat će se za model nacionalnog teatra, kaže Vrgoč, a o novoj kadrovskoj križaljci još ne govori konkretno.

"Nisu toliko važne osobe, nisam toliko možda važna niti ja u ovom trenutku, važno je da se svi zajedno skupimo i da krenemo u avanturu iznalaženja teatra i traganja za teatrom koji će biti i uzbudljiviji i koji će biti prisutniji. Ono što smatram je da HNK u posljednjih godina nije bio prisutan niti čak na ovim prostorima, a kamoli na prostoru Europe".

Kriza u zagrebačkom HNK-u trajala je jako dugo, a to nije dobro za nikoga, poručuje Vrgoč koja nije očekivala toliku hajku dijela zaposlenika i linč pojedinih medija. Ipak, kaže da se s trenutnom situacijom zna nositi, a svojim zaposlenicima poručuje:

"Poručila bih da se nitko nikoga ne treba bojati. Niti oni mene, niti ja njih. Doista vjerujem da ćemo u sljedeće četiri godine uspjeti pokazati koliko vrijedimo, i ovdje i vani i da ćemo napraviti neke od predstava po kojima će nas publika pamtiti jer mislim da je to najvažnije", kaže Vrgoč.

Zagrebačko kazalište mladih nastavlja dalje bez Dubravke Vrgoč, a tko će ju nasljediti, kaže, odlučuje Grad Zagreb.

Vjerujem da ZKM mora opstati kao nešto što je trenutno najbolje na ovim teatarskim prostorima, kad je da, na sigurnim nogama. Uopće ne sumnjam. To je sjajan ansambl, to su glumci koji mogu, koji hoće, koji su svašta prošli skupa i svi smo prošli. To ostaje i ne može se izbrisati", poručuje Vrgoč.

Privući publiku u kazalište, pogotovo onu mlađu koja je danas uglavnom na internetu, bit će jedan od prioriteta novog vodstva Hrvatskog narodnog kazališta. "To je ogroman posao, na kojem će se itakako morati poraditi", zaključuje Vrgoč koja se nada da će ZKM-ova publika poželjeti vidjeti što ona radi u svojoj novoj kazališnoj kući.