NOVA INTENDANTICA HNK

Dubravka Vrgoč: 'Osjećam se vrlo lijepo'

17.04.2014 u 14:53

Bionic
Reading

Na zatvorenom dijelu 151. sjednice Vlada Republike Hrvatske imenovala je Dubravku Vrgoč novom intendanticom zagrebačkog HNK od 1. rujna, a novopotvrđena intendantica za portal kazala je da se osjeća vrlo lijepo te da će se pobrinuti za to da hrvatski teatar postane prepoznat i dobije tretman koji zaslužuje

Nakon pet neuspješnih natječaja ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić usuglasili su se i na mjesto intendantice HNK predložili Dubravku Vrgoč, dugogodišnju ravnateljicu ZKM-a.

Na zatvorenom dijelu 151. sjednice Vlada Republike Hrvatske imenovala je Dubravku Vrgoč novom intendanticom zagrebačkog HNK.

'S danom 31. kolovoza Sanja Ivić razriješena je dužnosti vršiteljice dužnosti intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu', stoji u priopćenju.

Uoči sjednice ministrica kulture Andrea Zlatar Violić komentirala je otvoreno pismo u kojem se traži poništenje natječaja za izbor intendanta HNK u Zagrebu, a potpisuje ga kolektiv odnosno zaposlenici HNK u Zagrebu. Spomenuto pismo potpisuje kolektiv, premda se sa sadržajem ne slažu svi članovi.

Andrea Zlatar Violić

'Sa svakime tko ima ime i prezime i želi razgovarati razgovarat ću kako ja, tako i članovi naših komisija i savjetodavnih tijela. S anonimnim članovima - ne. Dakle anoniman apel nije točka za razgovor', rekla je Zlatar Violić.

Na pitanje kako će reagirati ukoliko se ostvari prijetnja i dođe do prosvjeda zbog programa Dubravke Vrgoč, ministrica odgovara kako svatko ima pravo na prosvjed.

'Mandat počinje 1. rujna te mislim da do tog trenutka imamo vremena za to da članovi i predstavnici svih dijelova, glazbenog, plesnog i dramskog ansambla, razgovaraju o onome što vide spornim u programu i u samoj koncepciji. Imamo punih šest mjeseci za sve sporne točke zbog kojih su možda umjetnici u nekom strahu ili nesigurnosti, ali tek kad budu s punim imenom i prezimenom', rekla je Zlatar Violić.

Apel kolektiva HNK komentirala je i potvrđena intendantica Dubravka Vrgoč.

'Nakon što sam se devet godina trudila da hrvatski teatar učinim prepoznatim u Europi, optužbe da nema dovoljno hrvatskih autora na programu smatram apsurdnima. Apsurdna je i situacija u kojoj me se napada i traje medijski linč i prije nego sam išta poduzela u zagrebačkom HNK-u', komentirala je Vrgoč za tportal.hr.

Istakla je da pojedinosti programa nije otkrivala medijima sve dok nije dobila i službenu potvrdu o svojem stupanju na mjesto nove intendantice zagrebačkog HNK.Neki od ciljeva koje planira realizirati tijekom svog mandata su vratiti zagrebačkom HNK primat među domaćim kazalištima, no i predstaviti ga svijetu, što joj je pošlo za rukom sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

Na pitanje kako se osjeća prije sjedanja u, čini se, prilično vruću fotelju zagrebačkog HNK, odgovara: 'Osjećam se zapravo vrlo lijepo. Pobrinut ću se za to da hrvatski teatar postane prepoznat i dobije tretman koji zaslužuje.'