APEL VLADI

'U programu Dubravke Vrgoč fali hrvatskih autora'

17.04.2014 u 11:04

Bionic
Reading

Ministarstvu kulture, Gradu Zagrebu i Vladi RH upućeno je otvoreno pismo u kojem se traži poništenje natječaja za izbor intendanta HNK u Zagrebu, a potpisuje ga kolektiv odnosno zaposlenici HNK u Zagrebu. Pismo je objavljeno dan prije no što Vlada RH potvrđuje Dubravku Vrgoč na mjesto intendanta HNK, a sporno je što pismo potpisuje kolektiv premda se sa sadržajem ne slažu svi članovi

Imena potpisnika pisma nisu navedena te smo potvrdu autentičnosti pisma dobili od prvaka opere HNK Ivice Trubića, ujedno i predsjednika Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi. U telefonskom razgovoru za tportal Ivica Trubić kazao je da nisu stigli prikupiti preko 500 potpisa (koliko je zaposlenih HNK), no da su djelatnici obaviješteni. Kazao je da su pismo pročitali u tehnici, u skladištu, baletu, solistima, on sam je obavijestio uoči probe zbor i orkestar.

‘Uglavnom, neki se slažu, a neki su defetistički reagirali jer misle da ne treba reagirati’, kazao je Trubić, dodavši da je to stav većine u demokratskom odlučivanju. Pismo su, kako je kazao, pisali nakon što su upoznati s prijedlozima programa kandidata pristiglim na natječaj, a koje su dobili na uvid od članova kazališnog vijeća. Konkretno zamjeraju da program Dubravke Vrgoč ‘kao jedinu izvjesnost nudi destrukciju matičnog kazališta, negiranje dosadašnjih postignuća nacionalnog kazališta unutar sto pedeset godina njegova postojanja, rastakanje i u konačnici uništenje institucijskih temelja nacionalne kulture’.

U pismu zamjeraju što nema dovoljno hrvatskih autora na programu:

‘Smatramo da program (ako je to ono što su odabrali ministrica i gradonačelnik) nije potpun i ne zadovoljava traženo u formalnim uvjetima navedenim u propozicijama natječaja Ministarstva, nema razrađen ni financijski ni kadrovski plan. Iz programa se iščitava nepoznavanje problematike baleta (posebno klasičnog), nepoznavanje trenutnog repertoara te afiniteta i potreba publike. U dijelu koji se tiče opere, situacija je još i gora, potpuno su izbačeni hrvatski autori, i naša baština koju bismo s ponosom trebali prikazivati, potvrđujući time našu pripadnost civiliziranoj zajednici europskih naroda, i svi naši suvremeni kompozitori koji su svoja djela pisali za naše kazalište. Hrvatska glazbena dostignuća, redatelji, dirigenti, nebrojeni mladi umjetnici nisu spomenuti u četverogodišnjem planu naše nacionalne kazališne institucije’, navode, a traže i potporu te očitovanje HAZU, Matice hrvatske, Hrvatskog kulturnog kluba, strukovnih udruženja glazbenih, baletnih i dramskih umjetnika, Hrvatskog društva skladatelja.

Novu intendanticu HNK u Zagrebu, Dubravku Vrgoč, danas bi trebala potvrditi Vlada RH, a ona će doći na mjesto aktualne v. d. intendantice Sanje Ivić, protukandidatkinje na natječaju.