OLIVER FRLJIĆ:

'Hrvatsko društvo ne govori o ubijanju srpskih civila'

10.04.2014 u 12:39

Bionic
Reading

'Hrvatsko je društvo posve nezrelo za suočavanje s onim što ne ulazi u službeno nametnute interpretacije Domovinskog rata. Ubijanje civila srpske nacionalnosti svakako je stvar o kojoj se u tim interpretacijama ne govori', kazao je redatelj Oliver Frljić ususret premijeri njegove predstave 'Aleksandra Zec' za Večernji list

Predstava 'Aleksandra Zec' riječkog HKD Teatra imat će premijeru u Rijeci 15. travnja. Redatelj Oliver Frljić novim je projektom spreman prekinuti svojevrstan kazališni muk oko ove potresne priče.

Zagrepčanin Mihajlo Zec ubijen je ispred svoje kuće u Poljaničkoj ulici, a njegova su supruga Marija i kći Aleksandra otete i smaknute na Medvednici u prosincu 1991. godine. Počinitelji su bili pripadnici pričuvnog sastava MUP-a, tzv. merčepovci, a iako poznati, do danas nisu osuđeni.

'Hrvatsko je društvo posve nezrelo za suočavanje s onim što ne ulazi u službeno nametnute interpretacije Domovinskog rata. Ubijanje civila srpske nacionalnosti svakako je stvar o kojoj se u tim interpretacijama ne govori. Ovu predstavu radimo upravo zato što je društvo, i nakon svoje punoljetnosti, još uvijek nezrelo', kazao je Frljić za Večernji list

Prošlog tjedna Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je inicijativu kojom bi obitelj Zec dobila park, a Milan Levar, Josip Reihl-Kir, Slobodan Budak i Vladimir Primorac ulice u novoizgrađenom naselju na zagrebačkoj Selskoj cesti.

Zagrebačka će publika predstavu 'Aleksandra Zec' moći vidjeti 14. svibnja u ZKM-u.