FESTIVAL U ZKM-U

Predstave slavnog njujorškog teatra u Zagrebu

08.04.2014 u 11:39

Festival američkog kazališta

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ian Douglas

Bionic
Reading

U sklopu PS 122 – festivala američkog kazališta u Zagrebačkom kazalištu mladih gostuju predstave slavnog njujorškog teatra PS 122, od 12. do 16. travnja

Poznati autori i kazališne skupine njujorške downtown scene okupljeni oko teatra PS 122 obnovili su suradnju nakon duljeg vremena i krenuli na jednomjesečnu europsku turneju.

U Zagreb stižu nakon Toulousea, Pariza i Strasbourga.

Kazalište PS 122 centar je američkog neovisnog teatra već gotovo 35 godina, posvećen promicanju raznih vrsta izvedbenih umjetnosti.

Festival u ZKM-u počinje suvremenom predstavom 'Smetnja vida' u režiji jednog od najpoznatijih redatelja off-broadway scene Richarda Maxwella, koja progovara o suvremenoj ženi suočenoj sa stresnom rastavom braka. To je predstava koja se nježno i jednostavno fokusira na međuljudske odnose pružajući letimičan pogled na kompleksnost svakodnevnog života.

Predstava 'Galeb (Misleći na tebe)' koja će biti izvedena u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti spaja poznatu dramu Antona Pavloviča Čehova, dijelove njegovih dnevnika i pisama. U njoj se spaja piščev neobičan smisao za humor s problemima modernog vremena. To je nova i drukčija interpretacija poznatog predloška, inovativna i istraživačka, koja otvara nova pitanja o umjetničkom stvaranju – nekad i danas.

'Bronx Gothic' solo je projekt glumice i plesačice Okwui Okpokwasili koji se bavi traumatičnim odrastanjem dviju djevojčica u Bronxu. To je simbioza plesne i dramske predstave, fizički teatar, na trenutke duhovit i poetičan, no potresan i prepun strahova, boli i frustracija. Potraga za empatijom i razumijevanjem okoline i najbližih postaje neostvariva misija, duboka frustracija o čežnji za ljubavlju i podrškom. Predstava će biti izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Više informacija o programu dostupno je na internetskim stranicama.