JUBILARNO IZDANJE

Na Platformi mladih koreografa 15 predstava

11.08.2009 u 14:08

Bionic
Reading

Uz gostovanja međunarodnih zvijezda suvremenog plesa Rosalind Crisp, Björna Säfstena te Thomasa Leburna, glavna odrednica ovogodišnjeg programa Platforme mladih koreografa je retrospektiva djelovanja Platforme kroz prikaz rada plesača i koreografa koji su u proteklih deset godina nastupali kao debitanti, a danas čine okosnicu hrvatske plesne scene

Jubilarna 10. Platforma mladih koreografa održat će se u Zagrebu od 18. do 27. rujna.

Nikolina Pristaš, Pravdan Devlahović, Selma Banich, Irma Omerzo, Željka Sančanin, Barbara Matijević, Andrea Široki i Roberta Milevoj samo su neka od imena čiji su prvijenci izvedeni na ranijim Platformama, a čije će predstave biti prikazane u okviru jubilarne 10. Platforme mladih koreografa, priopćili su organizatori.

Ove godine na programu Platforme bit će prikazano ukupno 15 predstavaod kojih je šest međunarodnih gostovanja i jedna premijera. Premijerno će biti izvedena predstava 'Malo' Nensi Lazić koja je nastala u koprodukciji s Teatrom &td.

Korejka Sun A Lee, dobitnica prestižne nagrade Yokohama Dance Collection, gostovat će s predstavom 'Out there'. Rosalind Crisp iz Sydneyja dolazi s predstavom 'Danse 1' koja je nastala u koprodukciji s čuvenim pariškim plesnim studijom Atelier de Paris – Carolyn Carlson i festivalom Biennale nationale de danse Val Marne. Dalija Aćin iz Beograda na Platformi gostuje s predstavom 'Oh, no!'. Bjorn Safsten gostuje s predstavom 'Compact conversations' koja je nastala u koprodukciji The house of dance Oslo i Modern dancetheater Stockhlom. Poznati njujorški koreograf Miguel Guttierez gostuje s intimnim solom 'Retrospective Exhibitionist’, predstavom čije je gostovanje ostvareno u suradnji s novim festivalom Perforacije. Annick Putz ostvarila je zapažen nastup s predstavom 'Trois C' na The Danz Festival Lëtzebuerg u Luksemburgu, a za program su je odabrali selektori iz redova inozemnih partnera ovogodišnje Platforme.

'Malo' Nensi Lazić

U popratnom programu uz radionice Rosalind Crisp, Miguela Guttiereza, Thomasa Leburna i Erika Saradpona, zvijezde hip hop plesa, kao posebna zanimljivost najavljeno je prikazivanje starih hrvatskih plesnih filmova. Uz antologijske snimke predstava Ane Maletić na programu će se naći i drugi plesni filmovi, koji inače nisu dostupni javnosti. Treći put se održava Platforma 2, izložba likovnih radova nastalih na temu plesa.

Švedska je zemlja partner ovogodišnje Platforme, pa će predavanje o švedskom plesu održati Christine Molander, umjetnička direktorica najvećeg švedskog plesnog centra Moderna Dansteatern. Predavanje će također održati Chaterine Denouyer, umjetnička direktorica poznatog koreografskog centra Dance a Lille.

Platforma je nastala 2000. godine iz potrebe stvaranja i jačanja hrvatske plesne scene. Tijekom deset godina postojanja prerasla je u veliku i važnu manifestaciju te postala nezaobilazno mjesto susreta najboljih hrvatskih i međunarodnih plesača i koreografa. Pod okriljem Platforme svoje prvijence su izveli autori koji danas utjelovljuju pojam hrvatskog plesa, a upravo Platforma im je pomogla u afirmaciji i omogućila proboj na međunarodnu plesnu scenu. Na Platformi se kao posebno priznanje struke dodjeljuje godišnja strukovna nagrada Udruge plesnih umjetnika Hrvatske.