U VINKOVCIMA

Osnovano kazalište Nova scena

30.01.2014 u 12:22

Bionic
Reading

U vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića u petak će se održati premijera predstave 'Čehov na kvadrat' u režiji i adaptaciji Vladimira Andrića te koprodukciji s novoosnovanim vinkovačkim kazalištem Nova scena

Kazalište Nova scena nedavno su osnovali kazališna redateljica i amaterska glumica Andrijana Raguž te vinkovački amaterski glumci Željko Mandić i Mirjana Galić

'Kazališni amaterizam u Vinkovcima ima duge korijene i nikad nije potpuno zamro. Glumci amateri uvijek su bili tu negdje i održavali živom kazališnu umjetnost u ovom gradu. Čak i kada je Gradsko kazalište Joze Ivakića dobilo profesionalni ansambl, glumci amateri ostali su aktivni', rekla je predsjednica Nove scene Andrijana Raguž, koja je od 2003. godine, kada je nakon Domovinskog rata obnovljen rad vinkovačkog kazališta, režirala nekoliko predstava u tom kazalištu te u drugim slavonskim kazalištima.

Po njezinim riječima, članovi Nove scene javnosti su poznati po zapaženim glumačkim i redateljskim ostvarenjima te je sazrelo vrijeme da svojemu glumačkom angažmanu daju 'novu dimenziju' djelujući kroz vlastito kazalište.

Raguž je najavila i dječju predstavu 'Grozdana na zrnu papra' autorice Ane Đokić-Pongrašić te suradnju s Turističkom zajednicom grada Vinkovaca na turističkoj promidžbi toga grada.

Kazališna tradicija u Vinkovcima seže u 1917. godinu, kada je Diletantsko kazalište izvelo 'Prosce' Ise Velikanovića i 'Začarani ormar' Ferde Ž. Milera. U dugoj povijesti vinkovačko kazalište hrvatskom je glumištu dalo poznate glumce, poput Vanje Dracha, Nade Subotić, Ive Ficija, Mate Ergovića, Žarka Mijatovića, Jasne Bašić, Rade Šerbedžije, Ive Gregurovića i Vesne Tominac. Nakon Domovinskog rata, kazališni život u Vinkovcima obnovljen je 2003, a 2007. godine Gradsko kazalište Joze Ivakića dobilo je profesionalni ansambl.