KAZALIŠNI DEBI IRENE ŠKORIĆ

Broz: 'Naravno da nam je bilo zabavno raditi kad je tema seks'

28.01.2014 u 15:58

Bionic
Reading

Danas je na konferenciji za medije u Splitu predstavljena nova premijera koju će izvesti Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split. Praizvedba drame 'Libreto' autorice Irene Škorić održat će se u nedjelju, 2. veljače na sceni Gradskog kazališta lutaka u režiji Saše Broz

Dramu nagrađenu drugom nagradom na natječaju Marin Držić 2010. na scenu će postaviti redateljica Saša Broz, a uloge tumače Nives Ivanković, Vladimir Posavec Tušek, Ana Franić, Žarko Radić i Andrijana Vicković.

Glavni protagonisti drame predstavili su se i na konferenciji za medije. Žarko Radić, direktor drame splitskog HNK-a, istaknuo je da je uvijek rizik, ali i izazov igrati prvi put novi tekst. Po njegovu mišljenju autorica drame Irena Škorić napisala je autentičan i životan tekst koji je provokativan i intrigantan, ali u suštini realan i istinit. 'Mnogi će se prepoznati i lako identificirati s pojedinim likovima ove drame. Autorica drame mlada je osoba koja je napisala uvjerljiv tekst kao da je u pitanju vrlo iskusna osoba pa je time čitav projekt još zanimljiviji', naglasio je Radić.

Nives Ivanković, Saša Broz i Žarko Radić

Redateljica Saša Broz, čiji je ovo redateljski debi u splitskoj nacionalnoj kazališnoj kući pohvalila je odličnu atmosferu na pripremi predstave, s čime su se složili svi protagonisti. 'Naravno da nam je svima skupa ovo bilo zabavno raditi kada je glavna tema seks i kada su me pitali što radimo u idućoj sceni, opet je to bio seks', našalila se redateljica te istaknula da je tema drame zapravo glad za emocijama, traganje za iskonskim osjećajem pripadnosti u ovim otuđenim vremenima. O tome je progovorila i Nives Ivanković koja je osobito zadovoljna energijom na probama i samim procesom kreiranja predstave te suradnjom s redateljicom.

U drami o sredovječnom građanskom paru, čiji život protječe u rutini i monotoniji, ključni zaplet trenutak je kada glavna junakinja svom mužu za 'poklon' naruči prostitutku. To je trenutak sraza građanske sfere i sfere kriminala i prostitucije s ruba društva. Autori predstave obećavaju zanimljiv rasplet neobične situacije u kojoj se prepliću pitanja društvene pripadnosti, morala i emocija. Na praizvedbu je najavljen i dolazak autorice drame Irene Škorić.

Saša Broz u jednom je segmentu i intervenirala u tekst drame uvodeći peti lik koji u paralelnom svijetu na određeni način kao statist na 'tabloidan' način živi te tuđe živote. Autorski tim predstave još čine dramaturginja Željka Udovičić Pleština, scenograf i autor glazbe Borna Šercar, kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelji svjetla i tona Miroslav Mamić i Tomislav Luetić.