MILAN BANDIĆ

Hoću imati kontrolicu nad trošenjem gradskih para

10.01.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Od 1. siječnja ove godine na snazi je poseban naputak kojim je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zabranio zapošljavanje u upravnim tijelima Grada Zagreba i ustanovama koje se financiraju iz proračuna Grada Zagreba. Nije to ništa čudno u vrijeme štednje, napokon i gradske financije dolaze na red pri stezanju remena, ali problem se pojavio među kulturnjacima, pogotovo među kazalištarcima, jer nemogućnost sklapanja ugovora o povremenom radu ili autorskih ugovora znači i nemogućnost proizvodnje – novih predstava

Vijest o naputku, kao i njegovu presliku, objavio je portal Teatar.hr. Iz njega je vidljivo da je naputak poslan svim zagrebačkim ustanovama u kulturi koje ovise o proračunu Grada Zagreba, njih ukupno 33, kao i vrtićima, čak i Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Tekst naputka navodi i činjenicu da je riječ o mjeri koja prati početak kolektivnog pregovaranja s gradskim zaposlenicima u spomenutim službama i ustanovama, pa je donekle i logično da u trenutku kad je stav gradske uprave da broj zaposlenih u kulturi, pa i u kazalištima, i njihove plaće treba smanjivati, dolazi i do stopiranja potpisivanja autorskih i drugih ugovora za vanjske ili povremene suradnike. Također, u tekstu naputka ne spominje se koliko će zabrana trajati, čak niti čime je njezino trajanje uvjetovano, ali je ostavljena mogućnost da se čelnicima gradskih upravih tijela i ravnateljima ustanova iznimno, i isključivo uz suglasnost gradonačelnika, odobre pojedina (minimalna) zapošljavanja.

Gradski Ured za obrazovanje, kulturu i sport, kao i njegov pročelnik Ivica Lovrić, danas je ostao nijem na novinarske upite. No sam je gradonačelnik Milan Bandić u današnjoj emisiji 'Gradonačelnik pleše...' na Radiju 101 objasnio o čemu je riječ. Bandić tvrdi da jednostavno 'hoće imati kontrolicu', ukoliko je odgovoran za to kako se 'troše gradske pare'. Navodi i da će se Gradski kontrolni ured pozabaviti poslovanjima gradskih ustanova i tijela, a među njima i kazališta, i tek nakon toga će ponovno omogućiti sklapanje ugovora po bilo kojoj osnovi. Prije toga bilo kakvih ugovora, osim u iznimnim slučajevima i uz njegovo odobrenje – nema!, rezolutan je bio Bandić.

U pojašnjenju je naveo i činjenicu da ne želi više situacije u kojima npr. glumci u gradskim kazalištima primaju plaću dok istodobno snimaju sapunice. 'Ako netko misli da je nezamjenjiv, neka osnuje privatno kazalište i neka ide na tržište! Nitko nije nezamjenjiv, uključujući gradonačelnika!', retorički je Bandić ponovno u naponu snage. Na komentar da bi zabrana zapošljavanja i sklapanja ugovora mogla zaustaviti normalnu produkciju u gradskim kazalištima, Bandić je odgovorio: 'Ništa ne brinite, sve će funkcionirati!'

No u ovo posljednje kazalištarci baš i ne vjeruju. Ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih Dubravka Vrgoč nada se da se naputak ipak ne odnosi na gradska kazališta jer: 'Ako to znači da više s redateljima i autorskim timovima ne mogu potpisivati autorske ugovore, onda ne mogu ni realizirati zadani program, što znači da kazalište ne može funkcionirati.' Zato je, tvrdi, i tražila pojašnjenje naputka od gradskih službi. Slično reagiraju i u Dramskom kazalištu Gavella, pa nisu željeli komentirati ovu zabranu i njezine eventualne posljedice.

Najbolje je cijeli slučaj zabrane komentirao zaposlenik jednog zagrebačkog kazališta koji je ipak želio ostati anoniman: 'Svi znamo da red treba uvesti, ali red je nemoguće uvesti dekretom!' S time bi se svi mogli složiti, pogotovo uzme li se u obzir to koliko novca iz gradskog proračuna odlazi na kazalište u hrvatskoj 'metropoli'.