KUDUZ U MSU-U

Razgledajte gradska 'nemjesta'

09.01.2014 u 10:21

  • +3

Igor Kuduz : 'Deset od devet'

Izvor: Promo fotografije / Autor: MSU

Bionic
Reading

Izložba stotinu i pedeset fotografija Igora Kuduza 'Deset od devet' otvara se u petak 10. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU)

Kustosica izložbe Lejla Topić ističe da Kuduz u svom najnovijem projektu prikazuje prizore otuđenog grada u kojemu je naizgled nemoguće pronaći tradicionalne 'pomoćnike' za kognitivno mapiranje.

O temi otuđenog grada još je u prošlom stoljeću pisao poznati američki urbani planer Kevin Lynch podsjetila je kustosica napominjući kako je riječ o gradu u kojemu ljudi nisu kadri nacrtati kartu vlastitog položaja ili gradske cjeline u kojoj se nalaze.

Na Kuduzovim fotografijama ne vide se spomenici, prepoznatljivi neboderi ili karakteristične četvrti, parkovi ili ulice nego fotografije onoga što je francuski antropolog Marc Auge nazvao 'nemjestima'.

Izložba 'Deset od devet', smatra Topić, odražava se kao dijalog koji je Kuduz uspostavio s gradom, postajući postupno svjestan svoje pozicije u njemu.

Igor Kuduz (1967. Zagreb) diplomirao je 1995. grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U radu se koristi fotografijama, i to uvećenim presnimkama iz časopisa u foto-objektima i instalacijama, a zadnjih godina koristi se i instant-fotografijom. Izlagao je na izložbama i video festivalima u Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Clermont Ferrandu, Bonnu, Budimpešti, Berlinu, Aachenu, Tirani, Kairu, Trstu i New Yorku. Godine 1993. dobitnik je Rektorove nagrade i Male nagrade Galerije Dante na izložbi Nova hrvatska umjetnost u Modernoj galeriji.


Od 1995. vodi studio za vizualne komunikacije specijaliziran u obliku knjiga i korporativnom dizajnu. Surađuje s većim brojem kulturnih institucija, galerija i muzeja među kojima su Museum of Modern Art NewYork (MoMa); časopisu za suvremenu fotografiju Camera Austria iz Beča, pariškim Centrom Georges Pompidou te Ludwigsmuseum u Budimpešti.

Kuduz je 2007. realizirao kustoske koncepcije "Volimo li gledati druge ljude?", izložbe suvremene hrvatske fotografije u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu te retrospektivnu izložbu '50'60'70'80'90'00, slikara-grafičara Ante Kuduza u Gliptoteci HAZU, Zagreb. Godine 2008. upisao je postdiplomski studij vizualnih komunikacija i tipografije na Akademiji likovnih umjetnosti i oblikovanja u Ljubljani.