OTVARANJE GODINE

Slovenski kazališni hitovi na pozornici ZKM-a

27.12.2013 u 13:26

Bionic
Reading

Slovensko narodno gledališče iz Maribora gostuje s predstavama „Dovde se prostire šuma“ Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana i Davora Herge te „Revizor“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Diega de Bree u petak i subotu, 3. i 4. siječnja, u okviru ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Autorski projekt „Dovde se prostire šuma“ osmislili su glumci mariborske Drame, ujedno i izvođači ove poetične,suptilne i romantične predstave u kojoj se miješaju povijesne zgode i maštovite priče iz života.To je višeslojna, fragmentirana priča po motivima djela njemačkog dramatičara Falka Richtera, eksperimentalnapredstavanastala u smjeloj kombinacinji fizičkog i dramskog teatra. „Dovde se prostire šuma“ prati deformacije obiteljskih odnosa - idealistički snovi o ljubavi poprimaju stvarne konture, dok se čisto erotsko sanjarenje pretvarau noćnu moru. Troje glumaca osebujnom neposrednošću postavljaju pred gledatelje intimnu percepciju kazališnog i životnog prostora uhvaćenog između vizualne, izvedbene, glazbene, likovne, literarne i govorne partiture, te na sebi svojstven način problematiziraju temeljne kategorije suvremenog kazališta. Predstava je početkom ljeta 2013. dobila glavnu nagradu na Festivalu Zlatni lav u Umagu i oduševila je publiku.

Jedan od ponajboljih slovenskih redatelja srednje generacije Diego de Brea dolazi s predstavom „Revizor“ koje predložak pripada najizvođenijim i najpoznatijim komedijama svjetske dramske literature te stoljećima ne silazi s repertoara, a svojom univerzalnošću se odlično uklapa u svako vrijeme. Korumpirani političari i malograđanska skučenost nepresušna su tema koju Diego de Brea iščitava u oštrom satiričnom tonu, precizno secirajući ljudsku taštinu, himbenost i dvoličnost, a u skladu sa svojom originalnom, intrigantnom i društveno angažiranom autorskom poetikom. U predstavi glume: Vlado Novak, Nataša Matjašec Rošker, Eva Kraš, Kristijan Ostanek, Ivan Godnič,Miloš Battelino, Matija Stipanič, Viktor Meglič, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Srdjan Grahovac, Milada Kalezić, Davor Herga, Ivica Knez i Bojan Maroševič. Scenograf je Hans Georg Schäfer, a kostimograf Leo Kulaš.