TEATAR U BRODOGRADILIŠTU '3. MAJ'

Sanader se pojavio u predstavi 'Škrtac'

19.07.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Premijera komedije 'Škrtac' Jeana-Baptistea Poquelina Molierea u režiji i dramaturgiji Olivera Frljića odigrana je u subotu navečer u riječkom brodogradilištu '3. maj' u sklopu Riječkih ljetnih noći

Od ulaza u brodogradilište do pozornice smještene u jednoj od industrijskih hala, gledatelji putuju na brodograđevnom transporteru dok se na okolne zidove projiciraju izvaci govora, intervjua i javnih nastupa Ive Sanadera tijekom predizbornih kampanja, za vrijeme predsjedanja Vladom i prilikom davanja ostavki na mjesto predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a.

Na početku i kraju predstave glumci govore o hrvatskom društvu. Glumica Jelena Lopatić na početku s nezadovoljstvom govori o stanju u društvu te revoluciji kao mogućem raspletu, ali zaključuje da će ovdje ipak biti samo izvedena kazališna predstava. Na kraju predstave glumac Alen Liverić također govori o stanju u društvu i politici, upozoravajući na lošu stiuaciju u '3. Maju' i neizvjesnu budućnost radnika.

Sama predstava slijedi izvorni Moliereov dramski zaplet i tekst, u koji su ubačene dosjetke u kojima se spominju hrvatski političari, kazalištarci i kazališni kritičari. Glumci predstavljaju androgine likove u baroknim kostimima, a simulirana groteskna spolna općenja i poigravanja predimenzioniranim modelima muških spolovila su učestala, zbog čega se predstava ne preporučuje mlađima od 18 godina.

Uz Jelenu Lopatić i Alena Liverića nastupili su Jasmin Mekić, Tanja Smoje, Damir Orlić, Anastazija Balaž Lečić, Olivera Baljak, Elena Brumini i Alex Đaković. Scenograf je Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, a oblikovatelj svijetla Deni Šesnić.

Oliver Frljić je diplomirao filozofiju i religijsku kulturu te dramsku režiju i radiofoniju, a već tijekom studija režirao je u Istarskom narodnom kazalištu i Teatru &TD te surađivao s gotovo svim skupinama na zagrebačkoj nezavisnoj sceni.

Za predstavu 'Turbo folk' ostvarenu u riječkom HNK dobio je nagradu za najbolju režiju na 9. međunarodnom festivalu komornog teatra 'Zlatni lav' te festivalski Grand prix. Ta predstava proglašena je najboljom dramskom predstavom u sezoni riječkoga HNK 2007/2008. Frljić je i dobitnik nagrade za najbolju režiju na ovogodišnjem, 16. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci i to za predstave 'Turbo folk' i 'Bakhe'. Obje predstave ocijenjene su najboljima na tom festivalu.