IZVEDBA PREDSTAVE 'EUROPA'

Uspješni završetak dvogodišnjeg projekta 'Četiri grada, četiri priče'

14.10.2013 u 12:18

Bionic
Reading

Izvedbama predstave 'Europa' redatelja Janusza Kice, autora Lutza Hϋbnera, Malgorzate Sikorska-Miszczuk, Tene Štivičić i Stevea Watersa, od 16. do 19. listopada u Repertoarnom kazalištu Birmingham u Velikoj Britaniji završava uspješni dvogodišnji projekt 'Četiri grada, četiri priče'

Taj veliki kazališni projekt nastao je u suradnji Zagrebačkog kazališta mladih, Repertoarnog kazališta iz Birminghama, Državnog kazališta iz Dresdena te Poljskog teatra iz Bydgoszcza.

Projekt 'Četiri grada, četiri priče' povezao je četiri države današnje Europske unije i problematizirao njihova pitanja vezana uz sadašnjost i budućnost ove velike zajednice naroda, a nastanku predstave 'Europa' koja je praizvedena 25. travnja 2013. u Zagrebačkom kazalištu mladih prethodila su istraživanja, susreti i brojne kazališne radionice.

Osebujnost ovog nesvakidašnjeg scenskog projekta koji se nikad prije nije dogodio u Hrvatskoj jest što se predstava 'Europa' izvodila na četiri jezika, okupila se međunarodna ekipa, uz dramske pisce iz Njemačke, Poljske, Hrvatske i Velike Britanije, glumili su i po dva glumca iz spomenutih država Jadranka Đokić i Krešimir Mikić iz Hrvatske te Jonathan Frederick Flitcroft i Elexi Walker iz Velike Britanije; Mathias Bleier i Annett Krause iz Njemačke te Jerzy Pozarowski i Malgorzata Trofimiuk iz Poljske.

Dramaturginja je bila Caroline Jester iz Velike Britanije, kostimografkinja Doris Kristić, scenografiju potpisuje grupa NUMEN i Ivana Radenović, skladatelj je bio Stefan Milosz Weglowski iz Poljske, oblikovatelj svjetla Paul Simon Bond iz Velike Britanije, oblikovatelj videa Ivan Marušić Klif.