VRHUNSKA KULTURNA MANIFESTACIJA

Pet premijernih naslova na 59. Splitskom ljetu

05.07.2013 u 20:24

Bionic
Reading

Na današnjoj konferenciji za medije u zgradi HNK Split ravnatelj Tonći Bilić je javnosti predstavio program ovogodišnjeg Splitskog ljeta. Program počinje tradicionalno 14. srpnja premijerom opere Franza von Suppéa 'Povratak mornara' na Peristilu

Uz ravnatelja Bilića, novinarima su se predstavili i članovi autorskih timova premijernih predstava, kao i ravnatelji festivalskih programa. Do završetka festivala 14. kolovoza, u okviru programa Splitskog ljeta će se izvesti 38 opernih, dramskih, plesnih, koncertnih naslova, uključujući i birane likovne izložbe te javne tribine. Ove godine, seriju plakata za premijere potpisuje poznati ilustrator Alem Ćurin te dojmljivo vizualno podcrtava programske i sadržajne promjene festivala.

U produkciji Splitskog ljeta će se izvesti pet premijernih naslova. Na početku konferencije za medije Bilić je pojasnio da mu je misao vodilja 59. Splitskog ljeta bila rečenica koju je čuo na pogrebu Margaret Thatcher. 'Gospođa Thatcher nas je naučila da sve ima svoju cijenu, a gotovo ništa svoju vrijednost', citirao je Bilić, te dodao da će se Splitsko ljeto baviti vrijednostima, gdje se kriju, kako doći do njih i koju žrtvu podnijeti da se do vrijednosti dođe. Posebno je istaknuo slojevitost, društvenu aktualnost i kvalitetu programa koji ovu manifestaciju lansira u sam kulturni vrh.

Ravnatelj Tonći Bilić se osvrnuo i na posljednje polemike oko povratka Splitskog ljeta na obnovljeni Peristil. 'Splitsko ljeto nije samo jedan od elemenata takozvanog šušura u Splitu. Splitsko ljeto je okomica, posebna vrijednost, usudio bih se reći da je starije i od palače. U tom smislu su bespredmetne rasprave o tome tko polaže pravo na Peristil. Taj trg je simbol Splitskog ljeta i ovih godina se pokazalo da druga privremena rješenja, kao primjerice Prokurative, nisu odgovarajuća. Spoj Splitskog ljeta i Peristila ovaj grad smještaju uz bok sličnim kulturnim metropolama u Europi', istaknuo je Bilić.

Prvi premijerni naslov 'Povratak mornara' jednog od vodećih skladatelja kraja 19. stoljeća Franza von Suppéa, proslavljenog bečkog majstora operete, rođenog Splićanina, otkriće je za glazbeni svijet. Opera je smještena u autorovu rodnu Dalmaciju i nakon hamburške praizvedbe 1885. bila je donedavno zaboravljena i zanemarena. Sada će uskrsnuti na drevnom antičkom trgu u izvedbi Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split, pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija, a u režiji Lea Katunarića. Posebno dojmljiv Ćurinov plakat za ovu operu splitski HNK simbolički vraća u vremena kada je plakate radio veliki majstor Boris Bućan.

Značajan dio glazbeno-scenskog programa 59. Splitskog ljeta u znaku je dvojice velikana rođenih prije 200 godina: Wagnera i Verdija. Wagnerova opera 'Ukleti Holandez' premijerno je na programu 31. srpnja. Izvedbom će ravnati maestro Tonći Bilić, a redatelj je Branko Brezovec. 'Ukleti Holandez' izvest će se u suradnji HNK Split i Simfonijskog orkestra Hrvatske televizije. 'Moja je želja da se Wagnera ne tretira kao kršćanskog mistika, kao nekakvog ženomrsca koji ima veze s nacizmom. Mislim da je Wagner jedan veseli kompozitor i metafizički komediograf', kazao je redatelj Brezovec.

Festival će zatvoriti dvije izvedbe jednog od dugogodišnjih zaštitnih znakova Splitskog ljeta, Verdijevog 'Nabucca' premijerno izvedenog prošlog ljeta. I splitski će Balet odati počast velikom Verdiju.

U dramskom su programu predviđene dvije premijere. 'Timona Atenjanina' Williama Shakespearea režirat će Georgij Paro. Predstava će se premijerno igrati 3. kolovoza na novoj scenskoj lokaciji, bastionu Cornaro i u atriju Galerije umjetnina. O dramskom programu govorio je njegov ravnatelj Jasen Boko. Redateljica Nenni Delmestre navikla nas je već da nam otvara vidike na suvremenu svjetsku dramsku scenu. Ovaj put, premijerom drame 'To dijete' uvest će nas u svijet francuskog dramatičara Joëla Pommerata.


Gostujući dramski program donosi nam sedam predstava. Od uvijek intrigantnog Olivera Frljića i njegovog 'Pisma iz 1920.' zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta, 'Pričaj mi o Gorkome', velikog kazališnog hita Mani Gotovac, već kultnog Matulinog 'Münchhausena' te 'Postdiplomskog obrazovanja' još jedne predstave Vilima Matule u kojoj je kreativne snage udružio s poznatim performerom Sinišom Labrovićem. Na programu su još monodrama 'Moj slučaj' Borisa Svrtana i 'Toma Niger: O Marulu' Ratka Glavine i na kraju pjesničko-satirički cabaret Studio Ludež s 'Melodijama križa i pršuta'.

Bogat koncertni program ove će godine obilježiti: jazz ansambl Mate Matišića, Zagrebački ansambl flauta, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebački kvartet, Zagrebački kvartet saksofona, Cantus ansambl, Splitski gudački kvartet, HGM Jazz orkestar, Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split uz prvakinju splitske Opere Valentinu Fijačko, Gomalan Brass Quintet te Sevdah Takht Damira Imamovića. Dijelom glazbenoga programa bit će i Četvrta ljetna škola pijanista Kemala Gekića.

59. Splitsko ljeto nudi i bogati i vrijedni likovni program. Imena Andreja Jermeca, Matka Trebotića, Vaska Lipovca, fotografa Aljoše Krstulovića, te izložba najboljih domaćih novinskih fotografija garancija su tome. Na kraju treba istaknuti i dvije javne tribine koje Splitsko ljeto realizira u suradnji s Platformom 9,81 koja prostorne i urbane fenomene istražuje u kontekstu političkih, kulturnih i ekonomskih promjena u Republici Hrvatskoj.