'PRISTAJANJA'

Predstava koja parodira turističke obilaske Rijeke

13.06.2013 u 15:21

Bionic
Reading

'Pristajanja' su autorski projekt/predstava koji okuplja pet mladih izvođačica i autorica iz Rijeke, Niku Mišković, Natašu Antulov, Sanju Milardović, Aleksandru Stojaković i Petru Mršu. One će se baviti pitanjem što je nama grad i kojim se (izvedbenim) činom može obuhvatiti odgovor na to pitanje

Koncept 'Pristajanja' razradile su Aleksandra Stojaković i Nataša Antulov.

Izvedba se sastoji od pet dijelova koji funkcioniraju kao svojevrsna izvedbena instalacija budući da prostor igrališta na Delti, gdje se predstava odvija, izvođači tretiraju kao muzejski prostor. Svaka izvođačica ujedno je i autorica svog fragmenta, ali su ti fragmenti međusobno povezani vanjskom strukturom. Budući da je svih pet autorica dugo vremena živjelo izvan Rijeke, njihov odnos prema gradu usko je vezan uz različite mehanizme pamćenja i prisjećanja, kao i uz toponime i prostore koji pokreću spomenute mehanizme.

Ako one, kao posjetitelji, u sadašnje upisuju ono što je nekada bilo, onda mogu li sadašnji, aktivni stanovnici iznova doživjeti prostor u kojem žive ili je za to potreban odmak kao i potpuno nova perspektiva u promatranju grada?

'Cilj nam je bio koristiti prostor koji ne komunicira neki povijesni, politički i u krajnjoj liniji turistički kontekst, zato smo odabrali nimalo atraktivnu lokaciju igrališta na Delti s nadom da će naša predstava ponuditi novu perspektivu na to kako se sve može koristiti javni prostor, čak i onaj koji nije predviđen za kazališno igranje. Naravno, unutar pojedinačnih izvedbi referiramo se na lokacije grada Rijeke, no to prije svega proizlazi iz intimnih refleksija i prisjećanja na grad, budući da nijedna od nas više ne živi u Rijeci', objasnila je Nataša Antulov, koautorica projekta koji postavlja još niz pitanja.

Može li ova predstava stvoriti novi lokalitet i novi narativ na mapi grada Rijeke? Može li lažna fikcija ispričana o prošlosti jednog grada biti dizajn njegove budućnosti i mogu li neuspješni događaji iz prošlosti, kada ih se pokuša ponoviti na sceni, postati uspješni?

'Predstava je interaktivna s publikom u smislu strukture, budući da na određeni način parodiramo formu turističkog obilaska lokacija. No u tom smislu nam je puno važnija afektivna, odnosno kognitivna interakcija od one fizičke', kazala je Antulov.

Predstava će se održati u subotu, 15. lipnja, i nedjelju, 16. lipnja, u 21.30 sati.