SNJEŽANA BANOVIĆ

'Treći put u 3 godine oslobođena sam smiješne tužbe Ane Lederer'

23.05.2013 u 13:30

Bionic
Reading

Intendantica Ana Lederer i HNK u Zagrebu u trećem pokušaju izgubili su spor protiv Snježane Banović tužene zbog klevete

Nakon što je u siječnju 2010. u Jutarnjem listu objavljen tekst nekadašnje ravnateljice Drame HNK Zagreb i aktualne profesorice na Odsjeku produkcije zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti Snježane Banović, HNK i Ana Lederer podigli su tužbu za klevetu protiv Banović.

Iste je godine proces okončan u korist Snježane Banović, a Lederer je uložila žalbu na odluku te je ponovila i nakon druge istovjetne odluke.

Općinski kazneni sud u Zagrebu po treći je put presudio u korist Snježane Banović, a kako doznaje Teatar.hr, sutkinja je usmeno obrazložila presudu kazavši da 'je evidentno da Kazališno vijeće ne radi svoj posao'.

U razgovoru za tportal.hr Snježana Banović je kazala da je potonja vrlo važna opservacija sutkinje.

'Naime u tužbi je izdvojeno da sam svojim pisanjem uvrijedila čast HNK jer sam u tekstu napisala da Kazališno vijeće ne radi svoj posao te da ne kontrolira rad uprave koja radi bez ikakvih evaluacija. Pokazalo se naime nakon objavljivanja nadzora nad HNK-om od strane Ministarstva financija prošle jeseni da sam bila u pravu. U njemu se vidi da je uprava, mimo znanja Vijeća, sebi i svojima isplaćivala visoke honorare, a da se pri javnoj nabavi ogriješila o zakon te je pronađeno još niz nepravilnosti', rekla je Banović.

Presudu je komentirala kazavši kako je ovo treći put u tri godine da je oslobođena od 'te smiješne tužbe'.

'Promijenili su se i suci, no tužitelji ne odustaju, žale se na Županijskom sudu, gdje im je žalba dvaput usvojena, i uvijek sve ide ispočetka. Nadam se da je sada kraj', zaključila je. Dodala je i da ne treba smetnuti s uma da troškove suđenja plaćaju porezni obveznici te da je zato HNK naznačen kao prvi tužitelj.

Do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti komentar na presudu intendantice HNK Zagreb Ane Lederer.