STRIP JUNACI U KAZALIŠTU

U ZKM-u premijerno izveden 'Alan Ford'

19.05.2013 u 13:15

Alan Ford u ZKM-u

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/Pixell

Bionic
Reading

Predstava 'Alan Ford', nastala prema talijanskom stripu o neobičnoj grupi tajnih agenata TNT koji je bio jedan od najpopularnijih stripova na ovim prostorima, u subotu je premijerno izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), u režiji Darija Harjačeka

Četrdesetak godina nakon što su se Broj Jedan, Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Šef i Jeremija prvi put pojavili u Hrvatskoj, kazališna verzija stripa pokazuje kako je i danas aktualna priča o ljudima sa samog društvenog dna koji uzaludno čekaju plaću riskirajući vlastiti život radi ostvarivanja tuđeg profita.

Redatelj Dario Harjaček kaže da nije bio cilj preslikati strip za kazališnu pozornicu, već prenijeti duh njegovih tvoraca Magnusa&Bunkera i teatarski osmisliti njihovu specifičnu estetiku. Po njegovim riječima, to je analiza ljudskog karaktera, ali i komedija situacije, u kojoj likovi nisu smjeli previše otići u grotesku, niti postati previše realistični.

Na dan predizborne šutnje predstava je prikazala 'alanfordovski' svijet politike kroz motiv pokvarenih političara, tri svinje, temu predizborne kampanje, spregu politike i kriminala, ali i Superhikov bizarni idealizam pod motom 'kradem od siromašnih da bih dao bogatima'.


Filip Nola tumači naslovnu ulogu, Bob Rock je Jasmin Telalović, Broj Jedan Doris Šarić-Kukuljica, Sir Oliver Zoran Čubrilo, Šef Rajko Bundalo, Jeremija Damir Šaban, Grunf Maro Martinović, a Superhik Milivoj Beader. Oni se pojavljuju u još nekoliko uloga, kao i Edvin Liverić, Katarina Bistrović-Darvaš, Vedran Živolić, Kristijan Ugrina, Dora Polić Vitez, Petar Leventić, Nadežda PerišićRadović, Danijel Ljuboj, Nataša Dorčić, Marica Vidušić

Dramaturginja je Katarina Pejović, scenografi Leo Vukelić i Iva Matija Bitanga, kostimografkinja Doris Kristić, a skladatelj Frano Đurović

Prvi broj Alana Forda izašao je u Italiji 1969, odmah naišavši na dobar odaziv publike, a mjesečno izlazi još i danas. U Hrvatskoj se počinje objavljivati tri godine kasnije u hvaljenom prijevodu Nenada Brixyja, a s puno manje uspjeha izdavan je u Francuskoj, Danskoj i Brazilu.

Predstava 'Alan Ford' deseta je i posljednja ovosezonska premijera ZKM-a. U predvorju kazališta postavljena je izložba s 'Alan Fordovima' na različitim jezicima, uključujući i albanski, te proizvodima posvećenima tom stripu, a među izlošcima je i originalni prvi broj 'Grupa TNT'.