HRVATSKI ALAN FORD

Filip Nola: Naivna poštenjačina u svijetu kriminala

16.05.2013 u 09:48

Bionic
Reading

Legendarni strip Alan Ford uskoro se pojavljuje u kazališnoj verziji, a koliko je izazovno popularno djelo devete umjetnosti stvarati 'uživo', otkrio nam je glavni antijunak grupe TNT, sam Alan Ford kojeg glumi Filip Nola

Prije četrdeset godina u Hrvatskoj je prvi put objavljen strip Alan Ford, autora Magnusa i Maxa Bunkera, u maestralnom prijevodu Nenada Brixyja. Za ondašnje kriterije i publiku naviknutu na blagohumorne zaplete u stripovima poput Asterixa i Taličnog Toma, Alan Ford predstavljao je crnohumornu revoluciju. Korespondirao je sa stvarnim i brojnim slijepim ulicama siromaštva i čitalačkim cinizmom u prihvaćanju situacije te je ubrzo stekao legendarni status u zemljama bivše Jugoslavije. Obožavatelji i danas citiraju izreke iz stripa, a likovi slavne grupe TNT toliko su infiltrirani u sve pore pop kulture da ih često viđamo otisnute na majicama.

'Predstava 'Alan Ford' postavlja tezu da tako dugo dok je novac kanonska vrijednost sistema i siromašni i bogati zapravo robuju istom bogu, jednako su smiješni i jednako vrijedni Likovi ove priče, tajni agenti čuvene grupe TNT koji čekajući plaću koja nikako ne stiže iz dana u dan riskiraju vlastiti život radi ostvarivanja tuđeg profita. U situacijama u koje ih se stavlja oni su izloženi pogibelji, potpuno nespremni i bez istinske svijesti što treba napraviti i što će se sljedeće dogoditi. Njihov je temeljni pokretač za posao glad i neimaština, a nada iznenadni okret sudbine', stoji u najavi predstave koja će se nositi s izazovima postavljanja djela devete umjetnosti na kazališne daske.

Predstavu je režirao Dario Harjaček, Alana Forda glumi Filip Nola, Bob Rock je Jasmin Telalović, u ulozi Broja Jedan našla se Doris Šarić-Kukuljica, Sir Oliver je Zoran Čubrilo, Šefa glumi Rajko Bundalo, Jeremija je Damir Šaban, Grunf Maro Martinović, a najveći 'nemesis' grupe TNT, superjunak koji 'otima siromašnima kako bi dao bogatima' - Superhik je Milivoj Beader. Bit će premijerno izvedena 18. svibnja u ZKM-u.

Hrvatskog Alana Forda, glavnog antijunaka u stripu prikazanog kao naivnog i romantičnog ljepotana od velikih riječi i neuspješnih djela, u predstavi portretira Filip Nola.

Kako ste se pripremali za ulogu Alana Forda? Jeste li imali tremu znajući da će vas procjenjivati brojni obožavatelji kultnog stripa?
Čitao sam stare brojeve i razmišljao čega se najintenzivnije sjećam iz tog stripa danas. Alan Ford je parodija na agenta 007 i crtan po Peteru O' Tooleu, tako da nije bilo teško početi oživljavati 'plavokosog bakalara', kako ga zove Bob Rock. Alan Ford je neiscrpan materijal za kazalište i teško je smisliti na koji način postaviti strip na pozornicu, koje epizode odabrati za priču ili koje likove istaknuti, a koje izostaviti. A i pitanje je što je tko volio u tom stripu ili kako ga se danas sjeća.

Jeste li bili ljubitelj grupe TNT? Koja vam je bila omiljena epizoda? Volite li i inače stripove?
Od komičnih stripova više sam volio Asterixa ili poslije Koko Bila, ali Ford je neka posebna priča iz djetinjstva; mali format za čitanje ispod klupe, prvi susreti s alkoholizmom, kriminalom ili hipohondrijom kroz duhovite okvire.

Kako vaša uloga u predstavi korespondira s recentnim domaćim problemima?
Mladež i djeca za koje je predstava i rađena možda u Alanu prepoznaju sudbine naivnih poštenjačina u svijetu kriminala i korupcije - sve ih je manje, ali time su i zanimljiviji.

U kojoj mjeri glumačka interpretacija može prenijeti sve digresije, minijature apsurda i suptilna ismijavanja dočarana u originalnoj strip verziji?
Ponekad pišem dnevnik uloge, tako da bi takav zapis bio prikladan odgovor na vaše pitanje. Mislim da dobra glumačka interpretacija može sve to prenijeti, ali u kazališnom procesu glumac nije sam.

Opišite nam suradnju s redateljem i ostalim članovima glumačke ekipe.
Suradnju s redateljem ocjenjujem poslije nekoliko repriza, kad osjetim kako publika prihvaća predstavu, osjećam li se dobro na sceni te napreduje li predstava ili tone.

Kad biste u stvarnom životu mogli na jedan dan postati jedan od likova iz stripa, koji bi to lik bio i zašto?
Superman, da malo letim.