tportal.hr

Zagreb
+16
Osijek
+17
Pula
+17
Rijeka
+18
Zadar
+18
Split
+17
Dubrovnik
+14

LEGENDARNI STRIP

'Alan Ford' premijerno u ZKM-u

Premijera predstave Darija Harjačeka 'Alan Ford' premijerno će biti izvedena u subotu, 18. svibnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih. Predstava postavlja tezu da, tako dugo dok je novac kanonska vrijednost sustava, i siromašni i bogati zapravo robuju istom bogu, jednako su smiješni i jednako vrijedni prezira

Datum objave:
6.5.2013 16:09

Zadnja izmjena:
6.5.2013 16:57

Četrdeset godina nakon prvog objavljivanja Alana Forda u Hrvatskoj, jedinoj zemlji u kojoj je doživio istinski kultni status, teatarska verzija pokušava ući u duh jezika i smisao grotesknog humora njegovih tvoraca Magnusa i Maxa Bunkera kako bi progovorila o mistifikaciji pojmova siromaštva i bogatstva.

Temeljna teza koja se provlači kroz strip (u njegovim najboljim nastavcima) bazirala se na tome da su siromaštvo i bogatstvo samo različite strane iste bijede uzrokovane veličanjem novca kao apstraktne vrijednosti koja nas vodi prema raju zemaljskom u kojem se svaka želja može ispuniti. Siromašni preziru bogate samo zato što i sami nisu bogati, bogati preziru siromašne zbog njihove beskrupulozne borbe za život.

Predstava 'Alan Ford' postavlja tezu da, tako dugo dok je novac kanonska vrijednost sustava, i siromašni i bogati zapravo robuju istom bogu, jednako su smiješni i jednako vrijedni prezira.

Centralni su likovi ove priče Alan Ford i Bob Rock, tajni agenti čuvene grupe TNT koji čekajući plaću koja nikako ne stiže iz dana u dan riskiraju vlastiti život radi ostvarivanja tuđeg profita. U situacijama u koje ih se stavlja oni su izloženi pogibelji, potpuno nespremni i bez istinske svijesti što treba napraviti i što će se sljedeće dogoditi. Njihov je temeljni pokretač za posao glad i neimaština, a nada iznenadni okret sudbine.

Glavni im je neprijatelj Superhik, antisuperjunak koji radeći kao djelatnik javne čistoće iz prezira prema prljavštini koju stvaraju siromašni odlučuje postati borac za pravdu, što znači oduzimati sirotinji da bi se dalo bogatima - onima koji znaju kako treba živjeti. Taj obrnuti sistem otvara prostor očuđenja u kojem svakidašnjica postaje dio jednog velikog nesporazuma, stavljajući pod znak pitanja vječito zazivanje Novca kao nasušne potrebe, kao putu prema zadovoljstvu, ostvarenju.

Glume: Milivoj Beader, Rajko Bundalo, Zoran Čubrilo, Katarina Bistrović Darvaš, Nataša Dorčić, Doris Šarić- Kukuljica, Petar Leventić, Edvin Liverić, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Filip Nola, Nađa Perišić, Urša Raukar, Damir Šaban, Jasmin Telalović, Kristijan Ugrina, Marica Vidušić, Dora Polić Vitez i Vedran Živolić.

Dramaturginja je Katarina Pejović, scenografi su Leo Vukelić i Iva Matija Bitanga, kostimografkinja Doris Kristić, skladatelj Frano Đurović.

256145,224515,224250,217881

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr