FESTIVAL U SPLITU

Dodjelom nagrada otvoreni Marulićevi dani

22.04.2013 u 10:57

Bionic
Reading

Festival hrvatske drame i autorskog kazališta 'Marulićevi dani' otvoren je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu na svečanosti na kojoj su uručene nagrade za dramsko djelo Marin Držić te posthumno priznanje glumcu HNK Split Anti Čedi Martiniću

Otvarajući 23. Marulićeve dane, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš podsjetio je na ideju Festivala koji je nastao 1991. godine i ocijenio kako ta manifestacija pruža poticaj i hrvatskom dramskom pismu i kazalištu koji su bitni čimbenici nacionalne kulture. Osvrnuo se na veliki broj nagrađenih nagradom Marin Držić i rekao kako bi bilo 'veliko veselje da nekoliko tekstova vidimo već iduće godine'.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske posthumno je dodijelilo priznanje dramskom prvaku splitskog HNK Anti Čedi Martiniću za izniman razvoj hrvatskog kazališnog stvaralaštva. Prigodnu skulpturu udovici preminulog glumca Zrinki Martinić predao je intendant splitskog HNK Tonči Bilić.

Prvu nagradu, koju Ministarstvo kulture, u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva, dodjeljuje najboljem novom dramskom tekstu, dobila je Kristina Gavran za tekst 'Spremni'.

Drugu nagradu ravnopravno dijele Zdenko Mesarić za dramski tekst 'Snježna kugla' i Tomislav Zajec za 'Trebalo bi prošetati psa'.

Treću nagradu dobili su Maja Hrgović za 'Prekrasne ruševine', Vedrana Vrhovnik za svoju dramu 'Počivali u miru kuće svoje', te Dino Pešut za dramski tekst L.U.Z.E.R.I.

Nagrađenima je zamjenik ministrice kulture uručio skulpture, rad akademskog kipara Damira Mataušića.

Kao prvu festivalsku predstavu, ansambl HNK Osijek izveo je najbolju domaću kazališnu produkciju u 2012. godini, dramu 'Unterstadt' koju je prema romanu Ivane Šojat Kuči režirao Zlatko Sviben.

Tijekom festivala, do nedjelje 28. travnja, u službenoj će konkurenciji biti prikazano deset hrvatskih drama nastalih u produkciji kazališta iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije po izboru ovogodišnjeg izbornika Darka Lukića.

Na rasporedu su 'Gospoda Glembajevi' Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana i izvedbi SNG Ljubljana, 'Leda' Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić i izvedbi ZKM iz Zagreba, festivala Kotoart i Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, 'Glorija' Ranka Marinkovića u režiji Saše Božića i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba, 'Dabogda te majka rodila' prema romanu Vedrane Rudan u režiji Tatjane Mandić i izvedbi HKD Teatra iz Rijeke i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Publika će moći pogledati i dramu 'Kako je Dunda spasila domovinu' Slobodana Šnajdera u režiji Snježane Banović i izvedbi INK Pula, 'Prasac koji gleda u sunce' Olje Lozice, u režiji Olje Lozice i izvedbi KMD Dubrovnik, 'Žena bez tijela' Mate Matišića u režiji Božidara Violića i izvedbi ZKM Zagreb, 'Pričaj mi o Gorkome' prema romanu Mani Gotovac u izvedbi HNK Varaždin i 'Srce veće od ruke' Elvisa Bošnjaka u režiji Trpimira Jurkića i izvedbi Kazališta Playdrama Split.

Festival završava 28. travnja svečanom dodjelom nagrada, te izvedbom predstave 'Glumice & to' Dunje Fajdić u produkciji zagrebačkog Kazališta na Pešćenici i UO Kravice.