ORIENT EXPRESS

Predstave na zagrebačkom Glavnom kolodvoru

10.06.2009 u 15:24

Bionic
Reading

Peron 6 zagrebačkog Glavnog kolodvora u narednih nekoliko dana postat će poprište kazališnih zbivanja te će na tračnicama ugostiti predstave Turskog državnog kazališta, Srpskog narodnog pozorišta i Zagrebačkog kazališta mladih

Riječ je o predstavama umjetnika okupljenih u projektu 'Orient Express', kazališnom vlaku koji je prošloga mjeseca krenuo iz Ankare, a danas je u 12 sati i 45 minuta stigao u Zagreb, gdje će ostati tjedan dana, rekla je na posljednjoj ovosezonskoj ZKM-ovoj konferenciji za novinstvo ravnateljica kazališta Dubravka Vrgoč.

Teatar na tračnicama otvorit će 12. lipnja predstava 'Kao da', Srpskog narodnog pozorišta. Premijerna izvedba ZKM-ove predstave 'Sedam dana u Zagrebu' autorice Tene Štivičić, u režiji slovenske redateljice Tijane Zinajić, bit će izvedena u subotu, 13. lipnja, s reprizama zakazanima za 14, 15. i 16.lipnja.

Kao i predstave preostalih pet kazališta, iz Turske, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Njemačke, okupljenih u projektu Orient Express, i ZKM-ov komad propituje sličnosti i razlike među europskim narodima početkom novoga tisućljeća.

Dubravka Vrgoč djelo je nazvala 'intimnom dramom koja istražuje usamljenost i nemogućnost komunikacije petero 'epizodista''. Nina Violić, koja u predstavi tumači lik pomalo neurotične Nataše, likove je okarakterizirala kao 'sasvim obične ljude', rekavši da svi 'imaju nešto što ima i svatko od nas'. Osim nje, u predstavi glume: Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Sreten Mokrović i Frano Mašković.

Zagrebačko gostovanje završava 17. lipnja predstavom 'Ex-press' Turskog državnog kazališta iz Ankare.

Cilj kazališnog vlaka 'Orient Express' je da, putujući s istoka na zapad, spaja europske zemlje, stvarajući teatre na njihovim željezničkim postajama. Putovanje dugo više od dva mjeseca završava u Stuttgartu, gdje će se na međunarodnom kazališnom festivalu od 9. do 19. srpnja okupiti sva kazališta uključena u ovaj projekt.