POSVEĆENO OSTROVSKOM

Trinaest predstava na 33. Danima satire

01.06.2009 u 14:07

Bionic
Reading

Na tradicionalnom festivalu satiričkih i komediografskih djela Danima satire, koji će se održati u zagrebačkom kazalištu "Kerempuh" od 5. do 19. lipnja, u službenoj će konkurenciji sudjelovati 12 kazališta s 13 predstava.

Ovogodišnji 33. Dani satire posvećeni su velikom majstoru satire, ruskom književniku Aleksandru Nikolajeviču Ostrovskom (1823.-1886.), autoru više od pedeset kazališnih djela u kojima je secirao poroke ruske društvene zbilje.

Po odabiru izbornika festivala Hrvoja Ivankovića u konkurenciji će nastupiti 12 kazališta: dva inozemna, deset hrvatskih kazališta od kojih šest zagrebačkih.

Za ovogodišnje Dane satire od 30 prijavljenih predstava odabrano ih je 13, kazao je Ivanković, pojasnivši kako se u odabiru rukovodio estetskim standardima, komunikativnošću s publikom i redateljskom inventivnošću.

Odabrane predstave tematski i stilski prilično se razlikuju, rekao je izbornik. Dok neke od njih pripadaju tzv. zabavljačkom kazalištu, druge na crnohumorni način portretiraju društvene gubitnike u kompleksnim vremenima u kojima živimo.

Dane satire otvorit će 5. lipnja splitski HNK koji će u suradnji sa Šibenskim kazalištem izvesti predstavu "Metoda". Tijekom festivalskih dana publika će vidjeti dvije domaće "Kerempuhove" predstave - "Vukove i ovce", te "Švejka u Drugom svjetskom ratu".

Od drugih zagrebačkih kazališta sudjelovat će ZKM s predstavom "Zagrebački pentagram", kazalište "Trešnja" s "Ne, prijatelji!", "Komedija" sa "Svečanom večerom u pogrebnom poduzeću", kazalište "Moruzgva" s predstavom "Gola u kavezu", te "Gavella" s "Ilijadom 2001."

Splitski HNK izvest će, uz "Metode", još i predstavu "Bog masakra", osječki HNK gostuje s komičnom farsom "Pidžama za šestero", a riječki HNK s popularnom predstavom "Turbo folk".

Od inozemnih gostovanja najavljen je dolazak Beogradskog dramskog pozorišta s predstavom "Elling" te mariborskog Slovenskog narodnog gledališča koje će izvesti predstavu "Pornoskop ili što je vidio sobar".

Završnog dana festivala 19. lipnja nakon izvješća Ocjenjivačkog suda, u kojemu su glumica Helena Buljan, kazališna redateljica Aida Bukvić i kazališni kritičar Želimir Ciglar, te svečane dodjele nagrada, bit će izvan konkurencije izvedena "Kerempuhova" predstava "Ljubav, struja, voda i telefon".