GOLDONI U RIJECI

Premijera 'Umišljene bolesnice' u režiji Saše Broz

24.10.2012 u 11:06

Bionic
Reading

Prva ovogodišnja premijera Talijanske drame, Goldonijeva komedija 'Umišljena bolesnica' u režiji Saše Broz, bit će izvedena 26. listopada u riječkom HNK Ivana pl. Zajca

Glavna uloga Rosaure, mlade, pomalo razmažene kćeri bogatog Pantalonea, dodijeljena je Leonori Surian koja glumi da je bolesna jer je zaljubljena u svog liječnika. Splet komičnih situacija dovodi do razrješenja njene 'umišljene bolesti' tek kada Rosaura konačno dobije ono što je htjela - doktora.

Redateljici Saši Broz ovo je prva suradnja s HNK Ivana pl. Zajca. Predstava je koncipirana kao generalna proba, tako da je Goldonijeva priča isprepletena nizom privatnih situacija glumaca koji tumače Goldonijeve uloge.

'Umišljena bolesnica', koju je Carlo Goldoni napisao 1750. godine, jedna je od šesnaest komedija koje je autor napisao u tijeku jedne sezone da bi izazvao venecijansku publiku, koja je prethodne godine izviždala njegovu komediju 'Sretni nasljednik'. 'Umišljena bolesnica' nije nikada bila prikazana na hrvatskom jeziku, ali je imala nekoliko sretnih izdanja u Talijanskoj drami.

Redateljica je Saša Broz, a glume Bruno Nacinovich, Leonora Surian, Elena Brumini, Toni Plešić, Giulio Settimo, Giorgio Amodeo, Rosanna Bubola, Giuseppe Nicodemo, Elvia Nacinovich, Miriam Monica i Alida Delcaro