KAOS U SPLITSKOM KAZALIŠTU

Glumci kazneno prijavili Keruma i sestru!

23.10.2012 u 18:53

Bionic
Reading

Bezvlašće u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu dosegnulo je vrhunac: uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se ponovno raspravljati o imenovanju intendanta, stotinjak zaposlenika HNK-a okupilo se na sastanku na kojemu je dogovoreno pokretanje kaznenih prijava protiv gradonačelnika Željka Keruma, njegove zamjenice Anđelke Visković i predsjednice Vijeća Nevenke Bečić. Za sutra točno u podne najavljeni su prosvjedi zbog stanja u splitskom kazalištu - osim u Splitu protestirat će se i u Zagrebu, ali i ispred ostalih kazališnih kuća u državi

Povod glumcima i zaposlenicima za pokretanje kaznenih postupaka je aneks ugovora sklopljen između Željka Keruma kao gradonačelnika i Duška Mucala kao vršitelja dužnosti intendanta HNK u Splitu: tim dokumentom Mucalu je mimo Gradskog vijeća produljen mandat v. d.-a iako je službeno istekao još 6. listopada. Razloga za nezadovoljstvo je mnogo više: u samo dvije godine u splitskom HNK-u promijenjena su tri sastava Kazališnog vijeća, propalo je čak pet natječaja za izbor intendanta, a na koncu listopada uopće se ne zna repertoar za studeni! Ukratko, glumci prosvjeduju jer se HNK Split naočigled uništava.

'Ranije smo mislili da smo u problemima ako šest mjeseci uoči sezone nemamo intendanta, a sada ga nemamo čak ni dvadeset dana nakon početka sezone', kazao je predsjednik radničkog vijeća Vjeko Santrić. Sutrašnji prosvjed između ostaloga bit će održan i zbog nezainteresiranosti Ministarstva kulture za stanje u drugom najvećem kazalištu u državi: na zahtjeve iz Splita da se očituje o nezakonitostima u splitskom kazalištu Ministarstvo se proglasilo nenadležnim, dok je u slučajevima potvrđivanja intendanta ili imenovanja ravnatelja Splitskog ljeta itekako zainteresirano.

Još od početka svoga mandata splitski gradonačelnik Željko Kerum uporno je pokušavao progurati Mucalovo imenovanje, no nakon što je Ministarstvo kulture (i HDZ-ovo i SDP-ovo) odbilo potvrditi tu odluku problem je rješavan njegovim beskonačnim imenovanjima za vršitelja dužnosti i novim raspisivanjima natječaja.

Vrhunac cirkusa dogodio se ovog ljeta: Nevenka Bečić nije na vrijeme sazvala sjednicu Gradskog vijeća pa su istekli rokovi i za jubilarni peti natječaj, a istovremeno je istekao i Mucalov šestomjesečni privremeni mandat. Objašnjenje iz splitske gradske vlasti bilo je prilično nevjerojatno - dogradonačelnica Visković kazala je da se ne treba uzbuđivati 'jer Mucalo nastavlja raditi po automatizmu'. Ipak, u javnost je isplivao i aneks ugovora koji je potpisao Kerum, pa se stvorila sumnja i u kazneno djelo.

'Čine nas maloumnima! S imenovanjem kasne dva mjeseca, a sjednice zakazuju tek kad ih na to prisile zakonski rokovi, što pokazuje da ovoj gradskoj vlasti nije sveto ni kazalište, ni Spaladium arena ni Brodosplit', kazao je Santrić na prilično burnom sastanku u Kazalištu. Mucalo se nije pojavio, što je okupljenima samo bio dokaz da i sam shvaća kako je na svojoj poziciji nelegalno.

Okupljenim umjetnicima bilo je vrlo važno dati do znanja javnosti da - za razliku od gradske vlasti ili vodstva HNK - oni svoj posao uredno obavljaju. Iako im se i plaće isplaćuju na vrijeme, u sutrašnje prosvjede i ostale akcije uključit će se i sindikat jer je evidentno da bi zbog kaosa zaposlenici uskoro mogli ostati bez prava na rad.

Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća točka o stanju u HNK ponovno se nalazi pri kraju dnevnog reda. Da su se sastali tijekom ljeta, vijećnici su vjerojatno mogli prihvatiti prijedlog Kazališnog vijeća i za intendanta imenovati Tonča Bilića, ovako, preostaje im jedino ponovno predložiti nekoga za vršitelja dužnosti (navodno bi to trebao biti upravo Bilić) te raspisati novi, šesti natječaj.

Mucalo, kojega je Kerum predstavio kao iznimno sposobnog menadžera, svojih nekoliko 'v. d. mandata' sutra bi trebao okončati poraznim rezultatima: potpunim kaosom, izostankom repertoara i golemim minusom od najmanje dva i pol milijuna kuna.