HNK SPLIT

Splitsko kazalište i dalje bez intendanta

23.10.2012 u 11:17

Bionic
Reading

Ni nakon pet natječaja za imenovanje intendanta, Hrvatsko Narodno Kazalište u Splitu nije imenovalo čelnog čovjeka jedne od najvažnijih kulturnih institucija u gradu. Na tu činjenicu je u ponedjeljak javnost u otvorenom pismu upozorio Vjeko Santrić, predsjednik Radničkog vijeća HNK-a Split

Podsjetimo da je 36. sjednica Gradskog vijeća bila zakazana i održana 18. listopada i na toj sjednici je pod točkom 43. trebao biti raspravljan Prijedlog za imenovanje intendanta HNK Split. Naravno, sjednica je podijeljena u dva dijela i rasprava o HNK je prebačena za srijedu, 24. listopada. Santrić upozorava da je na taj način HNK punih dvadeset dana prepušten 'automatskom upravljanju', do sada nepoznatom modelu upravljanja nekom kulturnom institucijom u svijetu.

U otvorenom pismu Santrić se obraća vijećnicima splitskog Gradskog vijeća. 'Premda Vaše pojedinačne odgovornosti svakako nisu podjednake, kao centralno tijelo gradske uprave bez sumnje snosite najveću odgovornost što Hrvatsko narodno kazalište Split ni nakon tri promijenjena Kazališna vijeća i nakon pet natječaja za izbor i imenovanje intendanta HNK Split još uvijek nema izabrane najodgovornije osobe.'

Santrić nadalje pojašnjava da je u međuvremenu gradonačelnik grada Splita na sebi svojstven način 19. listopada 2012. sklopio 'Dodatak ugovora za vršitelja dužnosti intendanta' kojim prekoračuje svoje ovlasti i ismijava kako nadležnost Gradskog vijeća grada Splita, tako i Ministarstva kulture RH.

'Dosadašnji v. d. intendanta ni 22. listopada 2012. još se nije udostojao s ovim dokumentom i njegovim implikacijama upoznati zaposlenike HNK Split, pa oni o njemu ponovno doznaju iz medija, zbog čega će to pitanje biti raspravljeno na Zboru radnika HNK Split 23. listopada. Skrećemo vam također pažnju da u dokumentima koje je za ovu točku priredila Služba za kulturu i umjetnost grada Splita, ona na temelju pozitivnog mišljenja Kazališnog vijeća predlaže imenovanje Tončija Bilića za intendanta, premda je rok natječaja za imenovanje intendanta zaključen 01. srpnja 2012, a rok za obavještavanje kandidata o rezultatima istekao je polovicom kolovoza 2012. Prema tome, Gradsko vijeće grada Splita propustilo je u zakonskom roku imenovati intendanta HNK Split i sad, nažalost, može imenovati samo vršitelja dužnosti i prepustiti Kazališnom vijeću HNK Split da raspiše novi, šesti natječaj za intendanta. Sve drugo, bilo bi protuzakonito, pa očekujemo da o tome za dobro HNK Split vodite računa', zaključuje Santrić na kraju otvorenog pisma te najavljuje da će Radničko vijeće HNK Split pokrenuti pitanje odgovornosti čelnih ljudi grada zbog ovakve situacije.