LJETNE I OSTALE SMJENE

Tonči Bilić novi je ravnatelj Splitskog ljeta

23.10.2012 u 09:19

Bionic
Reading

Na sjednici Festivalskog vijeća Splitskog ljeta održanoj 22. listopada u Ministarstvu kulture u Zagrebu zaključeno je da će drugi najveći i najstariji ljetni festival u Hrvatskoj voditi maestro Tonči Bilić. Njegov dvogodišnji mandat službeno počinje 26. listopada i trajat će dvije godine

Na sjednici Festivalskog vijeća Splitskog ljeta održanoj 22. listopada u Ministarstvu kulture u Zagrebu zaključeno je da će drugi najveći i najstariji ljetni festival u Hrvatskoj voditi maestro Tonči Bilić. Njegov dvogodišnji mandat službeno počinje 26. listopada i trajat će dvije godine.

Tonči Bilić tako nasljeđuje maestra Nikšu Barezu, koji je Splitsko ljeto vodio u protekle dvije sezone, i unatoč recesijskim uvjetima poslovanja uspio povećati i broj gledatelja i prihode. Bareza se, priznaje, i sam začudio kako je festival ostvario i financijski plus od 10.000 kuna, ali je za to 'okrivio' dobar odaziv publike.

Zahvaljujući mu pred novinarima, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na press konferenciji novom je šefu Splitskog ljeta sugerirala da financijski plus utroši na nabavu novih stolaca, što bi vjerojatno trebalo značiti da očekuje daljnje povećanje broja za kulturu tijekom ljetnih mjeseci zainteresiranih Splićana i turista.

'Bareza je veliki uzor i poticaj i činjenica da više ne vodi Splitsko ljeto ne znači da ga na njemu više neće biti', izjavio je Bilić i istaknuo da budućnost ovog festivala vidi u povezivanju s regijom i jačanjem veza s ostalim sličnim manifestacijama, ponajprije Dubrovačkim ljetnim igrama i Osorskim glazbenim večerima. O novim ili starim suradnicima, jer Nikši Barezi je za dramski program pomoćnica bila Senka Bulić, novi se ravnatelj nije htio izjašnjavati. Činjenicu da je na čelo Splitskog ljeta ponovno izabran čovjek iz glazbene struke, ministrica Zlatar Violić smatra logičnom s obzirom na to da polovicu programa tog festivala čine glazbeni programi, dok u ostatku 30 posto otpada na dramu, a 20 na balet.

Argumente za imenovanje Tončija Bilića nalazi u njegovoj iznimnoj umjetničkoj i organizacijskoj radnoj biografiji.

Prošlih godina suradnja između Splitskog ljeta i Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, koje je producent festivala i njegova logistika, bila je vrlo problematična. Kulminirala je imenovanjem Duška Mucala za v.d. intendanta HNK, kojeg pretprošli ministar kulture Božo Biškupić nije htio potvrditi, ali ga nije mogao ni potpuno izbaciti iz igre, pa je učinio ono za što je imao zakonske osnove. Dok intendanta imenuje splitsko Gradsko vijeće, Splitsko ljeto je nacionalni festival čije vodstvo imenuje Ministarstvo kulture, pa je Biškupić postavio Barezu, i to dvovlašće je, barem prve godine, rezultiralo i poslovno-financijskim nesuglasicama. Danas, pak, Mucalo tvrdi da nesuglasica i financijskih problema više nema, kao ni dugova.

S obzirom na to da se odluka o produžetku, točnije o neprodužetku, v. d.-ovskog mandata Duška Mucala očekuje vrlo skoro, najvjerojatnije 24. listopada, a jedini izgledni kandidat za intendanta HNK Split je upravo Tonči Bilić, razdvojenost funkcija ravnatelja festivala i intendanta kazališne kuće mogla bi uskoro završiti. Utoliko se i čini da u vijesti o novom šefu Splitskog ljeta gotovo ništa nije slučajno.