NOVA KAZALIŠNA SEZONA

Vodič kroz predstave za djecu i mlade

16.10.2012 u 15:31

Bionic
Reading

Kazalište za djecu i mlade u Hrvatskoj, nažalost, nije tretirano onako kako zaslužuje, iako je jedna od najvitalnijih grana ne samo kazališne, nego i umjetnosti općenito. Jednostavno, klinci idu u kazalište pojedinačno s roditeljima ili organizirano, u sklopu vrtićkog ili školskog programa. Kako se sve više cijeni privatna inicijativa, čak i pri odlasku u kazalište onih najmlađih i onih ipak bitno mlađih, donosimo popis noviteta na hrvatskim pozornicama namijenjenima upravo toj populaciji

Početak školske godine ove je jeseni donio zaista gomilu novih predstava. Gledajući šire od Zagreba, u Kazalištu Virovitica, na primjer, Dražen Ferenčina postavio je 'Telefonske priče' prema knjizi talijanskog autora Giannija Rodarija.

'Rodarijev svijet je svijet radosti, neobuzdane mašte i veselja. A to jest ono što nam danas najviše nedostaje', zapisao je u najavi dramaturg kazališta Jasen Boko. U predstavi igraju virovitički prvaci Blanka Bart, Snježana Lančić Prpić, Mijo Pavelko i Draško Zidar.

I HNK u Varaždinu ima novu predstavu za mlađu publiku, ali je, tvrdi redatelj Miran Kurspahić, mogu gledati i odrasli.

Čini se da naslov 'Snjeguljica mora umrijeti' govori dovoljno sam za sebe i da je nastavak redateljeve poetike prenošenja filmskih postupaka u kazalište, ali ovoga puta riječ je i o nečemu sasvim drukčijem.

Uz pomoć dramaturginje Rone Žulj, poznata bajka dobila je nekoliko stranputica, o kojima izravno odlučuje publika i tako u kazalištu uči osnovna pravila demokracije. Nastala u koprodukciji s čakovečkom Kazališnom družinom Pinklec, u predstavi igraju Nancy Abdel-Sakhi u naslovnoj ulozi te Davor Dokleja, Karolina Horvat, Mario Jakšić i Matija Kezele.

SVE NA JEDNOM MJESTU

Od 15. do 19. listopada u Čakovcu se održavaju 15. susreti kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej, međunarodne mreže profesionalnih kazališta za djecu i mlade. Program festivala ujedno je presjek domaće produkcije prema izboru Anice Tomić. Na programu su 'Siromah i vrag' Žar ptice, 'Najbolji prijatelji' karlovačkog Zorin Doma, 'Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica' varaždinskog HNK i Umjetničke akademije u Osijeku, 'Profesor Baltazar' Scene Gorica i kazališta Tvornica lutaka, 'Polja mašte' nastala u suradnji Kazališta Virovitica i Dječjeg kazališta Dubrava, 'Ružičasta sanjarica' Male scene, 'Luda šuma' DK Dubrava i ljubljanskog Gledališča Glej, 'Pale' Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Trešnjin 'Rent a Friend', 'Emil i detektivi' Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka te 'A tko si ti? domaćina, Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.

Od kraja rujna i Gradsko kazalište lutaka u Splitu ima zanimljivu novu produkciju, s potpisom koji garantira kvalitetu. Uz pomoć ruske narodne priče, redateljsko-dramaturški tim Anica Tomić i Jelena Kovačić vratio se naslovom 'Did i repa' u prostor djetinjstva izmaknut iz urbane vreve evocirajući sjećanje na život, ritam i zvuke Dalmatinske zagore.

Ansambl predstave posvećene 'svim našim didama i babama zbog kojih su naša sjećanja na djetinjstvo toplija i ljepša', čine, uz ostale, Nikša Arčanin, Milena Blažanović, Andrea Majica i Ivan Medić.

Među manja privatna kazališta koje se također okreću repertoaru za djecu nalazi se odnedavno i splitski teatar PlayDrama koji vodi glumac i dramatičar Elvis Bošnjak. U amfiteatru splitskog Doma mladih on, Mia Roknić i član glumačkog studija PlayDrame Franko Jakovčević igraju tekst Ane Marije Fabijanić 'Ezopeja' u režiji Marice Grgurinović. U komadu o suvremenoj obitelji čije se veze gube odlaskom u virtualna bespuća interneta spas donosi starogrčki basnolovac Ezop koji zabludjele 'surfere' vraća na pravi put.

I zagrebački Teatar Rugantino odnedavno je s ozbiljnih tema za odrasle fokus svojeg djelovanja prebacio na jednako ozbiljne teme za mlade. U režiji Ivana Lea Leme, Dubravka Miletić, Gordana Gadžić, Ines Cokarić i Ante Krstulović u Kazalištu Vidra odnedavno igraju 'Ljubav za početnike' prema tekstu Jasminke Petrović. Namijenjena adolescentima i onima koji će to tek postati, ona je istodobno početnica za prve korake u svijet odraslih koja ne izbjegava 'škakljiva' pitanja i, po riječima redatelja, općeniti 'apel za ljubav'.

O korisnim i štetnim stranama bijega u virtualno govori i predstava zagrebačkog Kazališta Trešnja 'Rent a Friend', koju je beogradska redateljica Anja Suša postavila prema tekstu Dore Ruždjak Podolski i Saše Božića. Iako nešto starija, kao i 'Ne prijatelj!' u režiji Renea Medvešeka sa Živkom i Sašom Anočićem u maestralnim ulogama, riječ je o produkcijama koje i dalje zaslužuju gledateljsku pažnju. Od noviteta Trešnja ima mjuzikl 'I opet ... Miffy', namijenjen zaista najmlađoj publici.

Generacijsku raznolikost pristupa njeguje i Kazalište Mala scena jer iako najpoznatije po predstavama za najmlađe, to kazalište ima i bogat repertoar za nešto stariju publiku. Po motivima komada 'Život je san' Pedra Calderóna de la Barce, jednog od najvažnijih dramskih tekstova uopće, dramaturg Darko Lukić napisao je svoju verziju koja se prvenstveno bavi odnosom roditelja i djece.

Za publiku iznad devet godina, san i život na maloj pozornici Male scene u režiji Ivice Šimića igraju mlade Anja Đurinović i Mia Anočić-Valentić te Silvio Vovk i veteran Zoran Gogić.

Glasom koji odgovara starijim osnovnoškolcima, o obitelji kao temelju društva koji, baš kao i društvo samo, trenutno proživljava problematični period, govori i novitet na daskama zagrebačkog kazališta Žar ptica, 'Mrvice iz dnevnog boravka' u režiji Franke Perković.

Hvaljena autorica romana, priča i drama za mlade Sanja Pilić svakodnevicu odrastanja kolorirala je jedinstvenim likom Robotke koju igra Nataša Kopeč, dok glavnu ulogu tumači Petar Atanasovski, glumac koji je dosad uglavnom radio u off produkcijama.

Sasvim je posebna, kako i odgovara predstavi Kazališta Novi život, u kojem pretežno igraju slijepe i slabovidne osobe, 'Ispeci, pa reci'. Autorski projekt dramaturginje, a sad i redateljice Ane Prolić, baziran je na poslovicama iz kojih su stvorene kratke i poučne priče za vrtićku i mlađu osnovnoškolsku dob, a koje prenose Anita Matković, Dajana Biondić i Vojin Perić.

Na kraju ovog pregleda noviteta na repertoarima za mlađe i najmlađe, evo i nečega za najstarije u toj kategoriji.

Popularne tinejdžerske romane Damira Trajčevića s poprilično oslobođenom sedamnaestogodišnjakinjom kao glavnim likom u predstavu odgovarajućeg naslova 'Punoglafka' za premijeru 18. listopada u zagrebačkom KNAP-u, ili Kazalištu na Peščenici, priprema redatelj Mario Kovač.

Birana glumačka ekipa koju čine Nika Mišković, Amanda Prenkaj, Petra Kurtela i Jan Kerekeš dat će, prema najavi, 'šokantnu sliku današnje mladeži lišene ideala, etičkih načela, životnog cilja, moralnih normi i ikakvih društvenih vrijednosti'.

Nakon svih zavrzlama s roditeljima, poslovicama, internetom i repom, 'Punoglafka' će zakucati i posljednji čavao u lijes idiličnog djetinjstva!