Kazalište FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA

Feminizam kao nesputana golotinja

Mlada nada njujorške kazališne scene predstavila je zagrebačkoj publici šest izvođačica koje na pozornici svojom nesputanom golotinjom onemogućuju gledateljskom pogledu da ne bude stigmatiziran voajerizmom, a interpretaciji da se pravi neutralnom

Young Jean Lee jedna je od važnijih gošća ovogodišnjeg Festivala svjetskog kazališta. Takozvanih 'novih zvijezda' bilo je i prije, ali uvijek iz europskog konteksta, dok ona dolazi Iz New Yorka gdje stvari malo drukčije funkcioniraju i gdje je proboj radikalne umjetničke kreacije nešto teži nego u Europi koja svoje talente još uvijek donekle voli.

No koliko je kvalitetno i na koncu produktivno predstavljanje slavnog imena iz potpuno drukčijeg konteksta započeti možda i najradikalnijim odmakom u njegovom, ili u ovom slučaju, njezinom, opusu? Produkcijske okolnosti idu na ruku, jer jedan od koproducenata 'Feminističke predstave bez naslova' je i festival Steirischer Herbst iz Graza, pa su Amerikanke već bile u dovoljnoj blizini da ih se može dovesti i u Zagreb. I to nije loše, naravno, ali loše je to što se autorica, koja je slavu ipak stekla dramama, zagrebačkoj publici predstavila predstavom čije je primarno izražajno sredstvo tijelo i pokret.

Young Jean Lee još uvijek je relativno mlada nada njujorške kazališne scene, čija je strelovita karijera sad već prepoznata i u međunarodnim okvirima. Dramatičarka i redateljica korejskih korijena bez dlake na jeziku uvijek progovara o problemu koji je muči, ali to čini tako da se najprije pita što je ono zadnje na svijetu čime bi se bavila, a onda nekako ispadne da je to uvijek neka tema koja u njoj potajno tinja i kojoj, paradoksalno, tek to udaljeno pitanje daje legitimitet ili je izvlači iz tajnih odaja psihe.

Nakon intrigantnih naslova u kojima se bavila uvijek prisutnim rasizmom, ispitivala svoju izvedbenost ili pak ruglu izvrgla institucionaliziranu vjeru, kao u tekstu 'Crkva' koji je u Zagrebu prije dvije godine postavio Saša Božić, otišla je korak dalje i napravila predstavu koja u naslovu ima beznaslovnost, dok u drami nema – riječi.

Proces rada na 'Feminističkoj predstavi bez naslova' navodno je počeo željom da konačni rezultat bude niz iskaza, poput predstave-predavanja, ali se od teksta na kraju u potpunosti odustalo i ostale su iznimne osobnosti u ulogama izvođača, s koreografijom koju nose srčano, ali jedva. Ostala je čista dramaturgija, povezana s 'kućom bitka', ali i sasvim odijeljena od nje. Predstava zato funkcionira na nekoliko razina, među kojima je i implicitna kritika rasizma, jer među šest izvođačica samo je jedna tamnoputa, i jedina je čije tijelo donekle odgovara uobičajenim zahtjevima scenske golotinje.

216829 ,216735 ,216507,215930

Međutim, predstava funkcionira i kao zakonom spojenih posuda pogleda i tijela zadana introspekcija u odmak koji su izvedbene umjetnosti uspjele napraviti od svojih revolucionarnih početaka prije gotovo pola stoljeća, ili kao jednostavni voajerski izazov samoj strukturi izvedbenosti i pripadajućoj politici pogleda. Šest izvođačica na pozornici svojom nesputanom golotinjom onemogućuju gledateljskom pogledu da ne bude stigmatiziran voajerizmom, i interpretaciji da se pravi neutralnom.

Riječ je, jednostavno, o tijelima koja izlaze iz uobičajene slike tijela na pozornici ili tijela voljno izloženog pogledima uopće.

Moguća zamka 'slobode' i 'nesputanosti' nije ono u što je lako uletjeti, već oprobanost koncepta 'slobode' i 'nesputanosti' u izvedbenom kontekstu. Suvremeni gledatelj je već toliko naviknut na golotinju da ona više i nema učinak kakav je nekad imala, a možda više nema nikakav. Ta konvencija samo je jedna od onih koje ova predstava pokušava razbiti, jer nudi tijela koja su u potpunosti prirodna, a ako su vještinu i imala u nekom prošlom životu, danas je ili više nemaju ili ih više nije briga. Predstava stoga namjerno nalikuje amaterskoj vježbi iz pokreta i koreografije, jer iako izvođačice jesu zabavljačice i performerice u off klupskoj i underground sceni, svoj nastup grade na hinjenoj, treningom i tehnikom netaknutoj 'prirodnosti'. U scenama koje su parodija mjuzikla, upeglanih i visokoproduciranih glazbenih spotova ili lascivne koreografije go-go barova, takav spoj izaziva nelagodu, a u trenucima raspuštenosti i prelaska rampe i strah.

Young Jean Lee htjela je, navodno, 'feminističku predstavu, a ne predstavu o feminizmu'. Za nju je feminizam onda, sudeći po viđenom, tek vježba iz provokacije, čin odmaka od očekivanog, ali s očekivanom reakcijom.

Nekoliko dosjetki, poput kritike normativnosti bajki ili ofucanih mitologema o idealu 'kurve u krevetu, dame izvan kuće i sjajne domaćice' možda i jesu feminizam, ali rudimentaran i odavno apsolviran, nažalost s obje strane. Tijelo je primarna zadatost i nepromjenjiva kategorija, čak i u vrijeme kad je estetska kirurgija poželjna i dostupna gotovo svima.

S učincima te nepromjenjivosti ova se predstava nastoji igrati, ali tako da o njima ne progovara, jer kao da ni sama o njima nema stav. I zato je zaista zanimljivim tijelima kojima barata oduzela ne tek riječ, nego i moć da budu i funkcioniraju izvan stereotipa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još