Kazalište NOVA KAZALIŠNA SEZONA

Što nas čeka u splitskom HNK?

Kazališna sezona 2012/2013. u Hrvatskom narodnom kazalištu Split započet će 17. listopada izvedbom baleta 'Neostvareni susreti' i 'Čudesni mandarin', a na blagajni Kazališta započeo je upis pretplata za sezonu

'Čudesni mandarin' premijera je predstave koja je s uspjehom prvi put izvedena u srpnju ove godine, u sklopu 58. Splitskog ljeta, a čine je dvije baletne jednočinke.

'Neostvarene susrete' koreografirala je Ljiljana Gvozdenović na glazbeni kolaž iz djela Petra Iljiča Čajkovskog, a 'Čudesnog Mandarina', genijalnu ekspresionističku obradu istočnjačke priče o čovjekovu odnosu prema dobru i zlu Bele Bartóka, postavlja doajen naše plesne i koreografske scene Milko Šparemblek.

U baletnom je programu predviđen još jedan premijerni naslov, koji također čine dvije baletne jednočinke i to 'Paquita' Ludwiga Minkusa u koreografiji Giovannija di Palme te 'Četiri godišnja doba' Antonija Vivaldija koja će koreografirati Leo Mujić.

I operni program nudi dvije premijere, Verdijeva 'Nabucca', čijom će izvedbom ravnati maestro Nikša Bareza, a režiju potpisuje talijanski redatelj Ivo Guerra. Druga operna premijera je 'Carmen' Georgesa Bizeta, koju Opera HNK Split priprema u koprodukciji s talijanskim Teatrom Politeama Greco iz Leccea. Dirigent će biti maestro Filippo Zigante, a redatelj Carlo Antonio de Lucia.

Dramski program nudi pet premijernih naslova, od čega tri na velikoj, a dva na maloj sceni. Na velikoj sceni Matko Raguž će postaviti 'Dom Bernarde Albe' Federica García Lorce, 'Peer Gynt' Henrika Ibsena postavlja Goran Golovko, a Dora Ruždjak Podolski 'Amerikansku jahtu u splitskoj luci' Milana Begovića. Na maloj će sceni Nenni Delmestre režirati dramu mlade katalonske dramatičarke Marte Buchaca 'Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet', a Dario Harjaček 'Jesenju sonatu' Ingmara Bergmana.

U koncertnom dijelu programa bit će izvedeno pet koncerata na velikoj sceni.

215197 ,214973 ,214648,214638
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još