Kazalište ZOOM FESTIVAL

Od Janeza Janše do korpulentne plesačice i predstava za mališane

  • Autor: tportal.hr
  • 4.9.2012 12:42:12
  • 4.9.2012 10:25:53

Treću godinu zaredom Zoom festival održava se u Rijeci, i to od 6. do 12. rujna i ugostit će osam predstava, šest za odrasle i dvije za djecu, iz Njemačke, Austrije, Kosova, Slovenije i Hrvatske

Ove godine je u fokusu kazališna scena njemačkog govornog područja, pa se festival otvara u Harteri predstavom 'The new man' umjetničkog kolektiva LIGNA iz Njemačke. Radi se o grupi koja eksperimentira radijom kao medijem, pa publika postaje aktivnim sudionikom predstave. LIGNA je jedna od značajnijih grupa koje predstavljaju ono što zovemo Novo njemačko kazalište.

Iz Austrije dolaze dvije predstave produkcijske kuće Brut iz Beča. Radi se o predstavi 'More than enough' Doris Uhlich, plesne umjetnice koja svoje tijelo suprotstavlja onome što većina pretpostavlja da 'plesačko tijelo' jest te je mediji često etiketiraju kao 'korpulentnu plesačicu'.

United Sorry dolazi s predstavom 'Lost in space', još jednim radom na granici kazališta, eko aktivizma i performasa.

Prvi puta u Rijeku stiže i kazališna predstava s Kosova, 'Yue Madeleine Yue', poznatog dramskog pisca Jetona Neziraja. U predstavi sudjeluje i Kujtim Pacaku najprevođeniji romski pjesnik sa Kosova.

Iz Zagreba stiže 'Kriegspiel' autora Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo u kojoj se koristi i Šahtofon za koji je Indoš osvojio 1. nagradu T-ht nagrada@msu.hr.

Zoom festival
Predstava Baja buf
Prvi Zoom festival započeo je predstavljanjem Janeza Janše, kontoverznog slovenskog umjetnika, i podigao je veliku medijsku buku njegovim performansom izložbom 'Život u nastajanju', a ovaj će festival zatvoriti predstava 'Tko je sljedeći', na rasporedu 12. rujna.

I ove godine na programu su predstave za djecu. Za one najmlađe između 12 i 20 mjeseci i njihove roditelje bit će izvedena scenska igra 'Baja Buf' umjetničke grupe VRUM kojoj je fokus pokret.

Plesni centar Tala djeci starosti između tri i šest godina predstavit će se predstavom 'Tri skockana praščića' koja koristi okvir poznate dječje priče kako bi istražila određene prepoznatljive obrasce ponašanja kod pojedinca i njihov utjecaj na dinamiku, odnosno stvaralačku snagu grupe.

Program Zoom festivala sadržava i ljetnu školu koja uključuje četiri radionice u okviru kojih će se polaznici baviti temama s područja izvedbenih umjetnosti. Voditelji radionica su umjetnički kolektiv LIGNA – Ole Frahm i Torsten Michaelsen, Janez Janša, Ivan Marušić-Klif  i Igor Ružić.


211489,212448,210237,212392
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još