Kazalište FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA

Najavljen i sedmi naslov jubilarnog izdanja

Deseto izdanje Festivala svjetskog kazališta, koji će se održati od 10. do 29. rujna u Zagrebu, bogatije je za još jednu predstavu: švicarsko-francusku koprodukciju prema tekstu Marguerite Duras 'Hirošimo, ljubavi moja' u režiji Christine Letailleur

Nakon objave konačnog programa s njih ukupno šest, u međuvremenu je, zahvaljujući novcu iz europskih fondova namijenjenih kulturi, iz Zagrebačkog kazališta mladih koji organizacijski i produkcijski stoji iza Festivala, objavljeno kako će publika vidjeti predstavu 'Hirošimo, ljubavi moja'.


Taj tekst kultne francuske spisateljice najpoznatiji je po filmskoj interpretaciji Alaina Resnaisa iz 1959. godine. Popularnost i mjesto među nezaboravnim celuloidnim uspješnicama donijelo mu je pretapanje ljubavne priče osuđene na neuspjeh i prizora postapokaliptične japanske svakodnevice kao i prizora konkretnih, ljudskih posljedica eksplozije atomske bombe.

Tipično dirasovski spoj okolnosti i ljudskosti koja se može realizirati tek djelomično i kratkotrajno, redateljica Christine Letailleur postavila je gotovo kao duodramu za dvoje izvođača: nju, neimenovanu francusku glumicu koja dolazi u Hirošimu snimiti film s pacifističkom porukom, igra Valérie Lang, a Njega, sredovječnog japanskog arhitekta kojem se, baš kao i Njoj, ljubav dogodi kad je najmanje očekuju, Hiroshi Ota. Pored njih, u predstavi sudjeluje i Pier Lamandé.

Kritike ističu istančanost režije i fini kontrapunkt između strahota izvan odnosa dvoje ljudi, kao i glumačku kreaciju kćeri nekadašnjeg francuskog ministra kulture Jacquesa Langa.

'Hirošimo, ljubavi moja' u sklopu Festivala svjetskog kazališta bit će izvedena 19. i 20. rujna u Pogonu, bivšoj tvornici Jedinstvo na Savskom nasipu. No nije to jedina promjena u programu, s obzirom na to da se zbog promjena nastalih u rasporedu europske turneje kazališta La MaMa e.t.c. predstava 'La MaMa Cantata', biografski mjuzikl o legendi suvremenog kazališta Ellen Stewart u izvedbi kultnog njujorškog kazališta koje je osnovala i desetljećima vodila, sa 11. pomiče na 10. rujna.

212383,211791 ,211489 ,210237
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još