NESUGLASICE NA IGRAMA

Bobo Jelčić i Ivica Prlender idu na dvoboj točno u podne!

20.08.2012 u 13:51

Bionic
Reading

O mogućoj demontaži ili barem reorganizaciji postojećeg modela po kojem funkcionira najstariji i najveći ljetni festival u Hrvatskoj, Dubrovačke ljetne igre, već se dugo govori. Onih koji znaju kako bi se stvari trebale mijenjati u Gradu teatru ima vjerojatno i više nego onih koji znaju kako treba sastaviti Vladu ili nogometnu reprezentaciju. No rasprava bi uskoro trebala postati javna, jer je intendant Igara Ivica Prlender pozvao redatelja Bobu Jelčića na javno sučeljavanje u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici 22. kolovoza, točno u podne

Priča se valja već neko vrijeme, otkad je redatelj Bobo Jelčić u medijima prozvao Igre i njihovog intendanta Ivicu Prlendera zbog skidanja s ovogodišnjeg programa predstave 'Ustajte, djeco' koju je trebao kao i gotovo uvijek raditi u tandemu s Natašom Rajković. Kao i njihova prošla suradnja s Igrama, kad je nastala hvaljena predstava 'Radionica za šetanje, pričanje i izmišljanje', uigrani duo Jelčić-Rajković i ovoga put poželio je napraviti kazališni događaj koji će govoriti o mjestu u kojem se događa, za njega i protiv njega, ali i s njim.

Koncept je vrlo zanimljiv: riječ je o trilogiji prvi dio koje bi igrao na Gundulićevoj poljani, trgu koji za tu priliku ne bi bio zatvoren za turiste nego bi se glumci nadvikivali s konobarima, turističkim vodičima i gostima. Treći dio igrao bi se u privatnom stanu izvan gradske jezgre, dok je središnji dio najprovokativniji jer prvi dio 'Dubrovačke trilogije' Ive Vojnovića, dramu 'Allons, enfants' ili 'Ustajte, djeco' smješta u dubrovačku Gradsku vijećnicu.

U komadu, iz kojeg je i čuveni citat 'Još smo vlast!', Konte je dramatizirao sjednicu Velikog vijeća Dubrovačke Republike pred čijim zidinama je nadmoćna Napoleonova vojska, a Jelčić i Rajković htjeli su i svoju inscenaciju postaviti na mjesto koje je danas sjedište vlasti u Dubrovniku. Pritom im je želja bila i citirati izlaganja gradskih vijećnika, pa se i tako referirati na sadašnji politički trenutak Dubrovnika i Hrvatske.

Unatoč zanimljivom konceptu, predstave u programu ovogodišnjih Igara nema, a nije ni spomenuta u najavama. Bobo Jelčić čekao je sve do kolovoza kako bi izašao s optužbom da se od predstave odustalo jer je politički provokativna, a vodstvo Igara, prvenstveno intendant Ivica Prlender, ne želi takav sadržaj.

Ali ga, smatra Jelčćić, ne želi ni zabraniti, nego samo – odgoditi. S druge strane, Prlender tvrdi da su predstavi presudili organizacijski i financijski problemi, ali se brani i činjenicom da 'Ustajte, djeco' nije bila najavljena kao jedna od ovoljetnih dubrovačkih premijera. Prepucavanje u medijima i kontradiktorne izjave trebale bi napokon biti razjašnjene na otvorenom i javnom suočavanju Prlendera i Jelčića, na koje je redatelja pozvao intendant nakon što je redatelj više puta najavio svoju želju za takvim presedanom.

Bobo Jelčić poziv prihvaća, s jednom ogradom – moguće je da ga obaveze oko filma 'Obrana i zaštita' koji završava u rodnom Mostaru spriječe da u srijedu, 22. kolovoza, bude u Dubrovniku, ali tvrdi da će ipak nastojati doći.

Tako će Igre na programu ipak dobiti i predstavu u Gradskoj vijećnici, predstavu koja će govoriti i o Gradu i o Igrama, a još će biti i znatno jeftinija. Imat će samo dva glumca, koji vjerojatno za to neće tražiti niti honorar.