58. SPLITSKO LJETO

Završen festival bez dodjele nagrade u dramskom programu

15.08.2012 u 15:02

Bionic
Reading

U Splitu je u utorak, 14. kolovoza, nakon mjesec dana završeno 58. izdanje festivala Splitsko ljeto. Tradicionalna manifestacija je ove godine ponudila ukupno 35 izvedbi opernih, dramskih, baletnih, koncertnih predstava, ali i vrijednih likovnih i fotografskih izložbi

Novitet u ovogodišnjem programu bile su odlično posjećene javne tribine na Carrarinoj poljani i dvije majstorske radionice. Programi 58. Splitskog ljeta održavali su se na deset različitih lokacija i ukupno ih je, ne računajući posjetitelje izložbi, vidjelo oko 7.800 gledatelja. U cjelini, unatoč programskim osvježenjima, ovogodišnje izdanje nastavlja negativni trend stagnacije festivala koji bilježimo nekoliko prethodnih godina. Može se čak ustvrditi da su koncerti, javne tribine i izložbe zapravo pozitivno promijenili karakter manifestacije, primjerice Rundekov koncert u Crikvinama, Stošićeva izložba u galeriji Meštrović ili javne tribine na Carrarinoj poljani.


Svečanost zatvaranja je održana u Meštrovićevim Crikvinama - Kaštilcu neposredno po završetku posljednje festivalske priredbe, pijanističkog recitala Aljoše Jurinića. Nagrada Judita splitskog dnevnog lista Slobodna Dalmacija ove godine nije dodijeljena u dramskom programu. Žiri u sastavu Eda Vujević, urednica rubrike Kultura Slobodne Dalmacije i književnica, Jasna Malec, glumica, i dr. Vlatko Perković, teatrolog i književnik, donio je odluku da ne dodijeli nagradu u dramskom programu. U obrazloženju se navodi da cjelokupni dramski program ovogodišnjeg Splitskog ljeta svojom orijentacijom prema eksperimentalnom istraživanju tijela u prostoru, zabavnoj sceni i utjecanju prebacivanja proznog diskursa u dramsku formu nije rezultirao komadom koji bi zavrijedio nagradu Judita.

Žiri za dodjelu nagrade Judita za doprinos u okviru glazbenog programa 58. Splitskog ljeta u sastavu: prof. dr. Mirjana Siriščević, prodekanica na Umjetničkoj akademiji u Splitu, prof. Vesna Alebić, ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea, i prof. Mirko Krstičević, predsjednik Splitskog društva za suvremenu glazbu, donio je jednoglasnu odluku da se nagrada Judita za sudjelovanje u glazbenom dijelu programa 58. Splitskog ljeta dodijeli Ansamblu Cantus za koncert nazvan 'Večer suvremenih splitskih autora'.

Program koncerta je bio sastavljen od kompozicija suvremenih splitskih skladatelja - četiri posve različita glazbena rukopisa. 'Leptiri' Olje Jelaske doneseni su kroz niz sugestivnih glazbenih impresija, vrlo zahtjevna skladba Rubena Radice 'Litanije svih svetih za papu Ivana Pavla' koja otkriva potencijale jednog te istog motiva presvučenog uvijek u novu nijansu instrumentalne boje i dinamike, objedinjena je u cjelinu moćnom gradacijom, 'Dominosa FFOOFF' Mirele Ivičević zazvučala je razigranom paletom komornog kolorita, a 'Memorie za glas i komorni ansambl' Frane Paraća donijele su ugođaj mediteranskog pejzaža kroz nadahnutu interpretaciju mezzosopranistice Martine Gojčeta Silić.