KATE KAPURALICA

Lanjska uspješnica Igara rasprodana u četiri izvedbe

10.08.2012 u 11:29

Bionic
Reading

Prošlogodišnja dramska uspješnica koja je pobrala odlične ocjene publike i kritičara, Stullijeva 'Kate Kapuralica' u režiji Darija Harjačeka i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na programu je 63. Dubrovačkih ljetnih igara na Svetoj Mariji. Ulaznice za sve izvedbe u potpunosti su rasprodane što potvrđuje velik interes za ovu hvaljenu predstavu

S tek minimalnim intervencijama u izvorni tekst napisan 1800., 'Kate Kapuralica' je nevjerojatno suvremena u prikazu autentičnog života grada i u svojoj neopterećenosti konvencijama uljudnog ponašanja. U realizmu svojeg jezika ocrtava sirovu i stvarnu sliku grada, progovara o ljudskim sudbinama, onim manje sretnima na socijalnoj mapi grada.

Subverzivnost teksta i poganski jezik kojim se, na publici smiješan način, obraća, ipak progovara o vrlo ozbiljnim temama. Na Svetoj Mariji smjestila se u gotovo idealnu scenografiju, u gotovo prirodno okružje, u svojevrsni dubrovački geto gdje stanovnici sa svojim neotuđivim stanarskim pravima kao da kompromitiraju onu idealnu sliku grada.
„Kate“ u tom prirodnom ambijentu, suprotstavlja živi grad idealnom gradu i daje značaj onim rijetkim ljudima koji danas pokušavaju unutar zidina pronaći svoje mjesto za život.

Sjajnu glumačku postavu predvode Jelena Miholjević, koja je za svoju sjajnu izvedbu Kate nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju glavnu žensku ulogu, Nikša Butijer kao kapural Luka, zatim Barbara Prpić, koja je uz Jelenu Miholjević jedina nedubrovačka karika u ansamblu, Maro Martinović, Perica Martinović, Srđana Šimunović, Nika Burđelez, Ivan Magud, koji je za ovu ulogu Luka bio nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg mladog umjetnika do 28 godina, zatim Branimir Vidić Flika, Romano Nikolić i Nikola Baće. Dramaturgiju potpisuje Katarina Pejović, scenografiju Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić, kostimografkinja je Doris Kristić, a glazbu potpisuje Frano Đurović.

Nakon niza uspješnih gostovanja u regiji – na festivalu Mostarsko proljeće-14. Dani Matice hrvatske u lipnju te u sklopu budvanskog festivala Grad teatar u srpnja ove godine, 'Kate Kapuralica' vraća se tamo gdje je i nastala, u svoj izvorni ambijent na Svetoj Mariji, gdje će biti izvedena tokom Igara.