tportal.hr

Zagreb
+19
Osijek
+19
Pula
+21
Rijeka
+22
Zadar
+17
Split
+19
Dubrovnik
+21

ZAIGRANA REŽIJA

Hrvatski kazalištarci čitaju 'Sportski komad' na West Endu

Premijernu izvedbu 'Sportskog komada' nobelovke Elfriede Jelinek (u engleskom prijevodu 'Sports Play'), u produkciji britanske kazališne kompanije Just a Must, koju su osnovali hrvatski kazalištarci s londonskom adresom Vanda Butković i Berislav Juraić, britanska publika i kritičari odlično su prihvatili

Datum objave:
8.8.2012 9:00

Zadnja izmjena:
8.8.2012 10:28

Britanski The Times napisao je da je to predstava 'maratonskih napora, zaigrane isprepletene režije, zajedljivog humora i inspirativnog scenskog dizajna'. Kritičarka The Guardiana, Elizabeth Mahoney, rekla je da je predstava 'pametna i kul s mnogo toga čemu se treba diviti', a utjecajni kazališni bloger Andrew Haydon izjavio je da je to 'izrazito inteligentan prikaz važnog književnog djela' zaključivši da je kompanija uspjela uvesti europsku kazališnu estetiku u britansko kazalište.

Kazališni site One Stop Arts dodijelio je pet zvjezdica produkciji ocijenivši da je predstava 'drugačija od mnogih predstava koje se mogu vidjeti u ovoj zemlji'. Uz sve to, kazališna kritičarka The Guardiana u svojoj kolumni četiri tjedna zaredom preporučuje 'Sports Play' kao 'must-see'.

S obzirom na taj uspjeh, organizatori Kulturne olimpijade tj. London 2012 Festivala, ponudili su kompaniji i čitanje integralnog teksta na West Endu, koje će se održati na dan zatvaranja Olimpijskih igara, 12. kolovoza, u Soho Theatreu i trajat će šest sati.

Just a Must na ovom projektu surađuje s Austrijskim kulturnim forumom u Londonu, a projekt je poduprla britanska vlada putem nezavisne agencije Arts Council England. Predstava je premijerno izvedena u Lancasteru 11. srpnja u Live at LICA (Nuffield Theatre). Predstavu je režirala Vanda Butković, a producirao Berislav Juraić. Tekst 'Ein Sportstück' Elfriede Jelinek, u prijevodu Penny Black i s predgovorom Karen Jürs-Munby, objavio je poznati britanski kazališni izdavač Oberon Books.

Više informacija o projektu i kompaniji možete pronaći na www.justamust.com.

208129,207913 ,208112,207767

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr