tportal.hr

Zagreb
+15
Osijek
+15
Pula
+15
Rijeka
+19
Zadar
+15
Split
+18
Dubrovnik
+15

UOČI PREMIJERE 'ADIO KAUBOJU'

Nataša Janjić: 'Split je uvijek bio težak i pomalo okrutan grad'

Na konferenciji za medije u Splitu najavljena je kazališna predstava 'Adio kauboju' rađena po istoimenom romanu autorice Olje Savičević Ivančević, a u kojoj naslovnu žensku ulogu Ruzinave tumači rođena Splićanka Nataša Janjić

Datum objave:
4.8.2012 15:34

Zadnja izmjena:
4.8.2012 18:20

Praizvedba predstave je najavljena za 8. kolovoza na lokaciji Stinice u splitskoj Sjevernoj luci. Ravnateljica dramskog programa 58. Splitskog ljeta Senka Bulić je odmah na početku konferencije istaknula da je predstava 'Adio kauboju' centralni događaj ovogodišnje manifestacije, a uvod su zapravo bile četiri otvorene javne tribine na Carrarinoj poljani. Na tim tribinama se progovorilo o odnosu Splićana i Vlaja, o izgubljenim gradovima, o Mediteranu i Splitu u tom kontekstu te o kazalištu.

'Te tribine organizirala sam kao uvod u ovu predstavu koja konačno govori o pravom Splitu, o mom Splitu predgrađa, o mom gradu kakav zapravo jest i Oljin roman mi je otvorio tu mogućnost. Priznajem da je tema predstave i dio mog osobnog iskustva, na ovaj način odgovaram na neka svoja pitanja i drugačije ni ne mogu', kazala nam je Senka Bulić.

Olja Savičević Ivančević naglasila je da je dramatizacija teksta i romana za nju potpuno novo iskustvo i veliki izazov. 'Nije mi uopće bilo teško intervenirati u originalni tekst, promijeniti ga i prilagoditi novoj formi i mediju i kazališna predstava je ipak nešto sasvim drugo. Veliku pomoć i podršku mi je dao redatelj Ivica Buljan i rad na ovako opsežnoj i velikoj produkciji je za mene nešto sasvim novo', rekla je Olja Savičević Ivančević.

Redatelj Ivica Buljan nije krio zadovoljstvo što ima priliku raditi na ovakvom tekstu i nije štedio komplimente za autoricu romana. 'Ovaj roman je za mene ključni tekst za gradnju mita o Splitu, gradove s karakterom su uvijek simbolizirali umjetnici i ovo je novi pogled na grad. Ovo je velika i obimna produkcija i cijela ekipa je pristupila predstavi s punim entuzijazmom i kreativnošću. Posebno bih, uz pohvale velikoj glumačkoj ekipi, istakao ulogu scenografa Aleksandra Denića i kostimografkinje Ane Savić Gecan na kreiranju predstave. Poseban izazov je prostor Stinica, postindustrijskog predgrađa koji je sam po sebi upečatljiva pozornica s škverom, željezarom i cementarom u pozadini', zaključio je Buljan.

Glavnu ulogu igra Nataša Janjić i ona s glavnim likom predstave, koja nosi nadimak 'Ruzinava' zbog crvene kose, dijeli puno biografskih sličnosti. Gluma u ovoj predstavi i njoj predstavlja povratak u svoj grad Split. 'Na taj način se mogu potpuno identificirati s likom u predstavi. Split je bio uvijek težak i pomalo okrutan grad kada su drugačiji u pitanju i vjerujem da bi ovakva predstava mogla otvoreno progovoriti o tom pitanju', rekla je Janjić.

Glavnu mušku ulogu igra Marko Petrić, gost Splitskog ljeta je i ove godine Sergej Trifunović, drugi gost je Milutin Milošević koji je istaknuo da se 'radeći na predstavi zarazio Splitom', a u ostalim ulogama su Zoja Odak, Arijana Čulina, Ana Gruica i Nives Ivanković. Treba još istaknuti nastup veteranke splitskog HNK Dare Vukić koja ulogom None obilježava šezdeset godina umjetničkog rada u kazalištu.

Glazbu za predstavu priprema Darko Rundek, autor s velikim iskustvom u radu u kazalištu. On u predstavi i glumi ostarjelog kauboja Neda i naglasio je da iza sebe ima određeno glumačko iskustvo. 'Ja sam još davne 1984. godine snimajući u Splitu album 'Treći svijet' boravio dulje od tri mjeseca u jednom od splitskih predgrađa koje sliči ambijentu i ugođaju Stinica i zapravo dobro poznajem taj paralelni Split. Na taj način mi je lakše i pripremati glazbu i taj stvarni Split nije moguće usporediti s zagrebačkim predgrađima. Ima sličnosti, ali i značajnih razlika. Ovakva predstava i produkcija i za mene su veliki izazov', kazao nam je nakon konferencije Darko Rundek koji je prije nekoliko dana u Meštrovićevom Kašteletu održao izvanredan koncert.

Na konferenciji se predstavio samo dio brojne ekipe od četrdesetak glumaca i suradnika i oni već tjednima pripremaju produkciju koja je najavljena kao dramski vrhunac 58. Splitskog ljeta. Najavljen je i organizirani prijevoz autobusima do, većini građana Splita relativno nepoznate lokacije Stinice.

INTERVJU S OLJOM SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ O ROMANU ADIO KAUBOJU

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr